Politik

Öppet brev till Mona och Wanja: i herrans namn avgå innan det är för sent!

User generated content och sociala nätverk. Inte maktpyramider.
[print_link]

Ett par månader före sista riksdagsvalet damp som vanligt min svenska poströst ner i brevlådan.

Bruksanvisningen var litet otydlig så jag mejlade Socialdemokraterna med en enkel fråga om hur jag skulle markera röstsedeln. Inget svar. I desperation mejlade jag till Moderaterna och fick svar inom 12 timmar. För snart ett år sen mejlade jag till Thomas Bodström i ett personlig ärende, han har ännu inte svarat. Det är lönlöst.

Hur jäkla många socialdemokrater tror ni det finns i USA som är villiga att hjälpa partiet, som kan den allra senaste IT-teknologin, som t.o.m. har en liten blogg som läses av ett par tusen pers per dag?

Och hur många tusen andra svenskar tror ni inte försöker kontakta partiet utan att ni ens bryr er om att svara!

David Plouffe

När presidentvalet närmade sig här i USA så samlades tantmaffian kring Hillary Clinton. Äntligen var det 40- och 50-talisternas tur. Entusiasmen gick genom taket. Hillary berättade själv om hur hon hade 35 års erfarenhet. Det var visserligen inte sant men det var därför man skulle rösta på henne.

David Axelrod.

Idag vet vi tack vare Barack Obama att de gamla maktpyradmierna där trotjänare långsamt klättrar upp inte kan motstå löst organiserade sociala nätverk. User generated content, den Öppna Kodrörelsen, det är modeller för hur man vinner val idag. En modell som ni inte verkar ha den minsta aning om hur den fungerar.

Vi lever i en helt ny värld som kräver helt nya lösningar. “Dom lurade mig” vad det enda som du Wanja kunde säga när det kom fram att du hade fört dina egna medlemmar bakom ryggen.

 

[tags]Mona Sahlin, President Obama, Wanja Lundby-Wedin, Fredrik Reinfeldt, Socialdemokraterna, Thomas Bodström, Moderaterna, David Plouffe, David Axelrod[/tags]

8 thoughts on “Öppet brev till Mona och Wanja: i herrans namn avgå innan det är för sent!

 1. Johnny

  Ett öppet brev till Mona Sahlin och LO-chefen från en utvandrad socialdemokrat som är fylld med besvikelse över att socialdemokraterna går baklänges in i framtiden.

  “Men vad står ni för?” frågar Lennart. Det undrar jag med. Vilken politik vill socialdemokraterna föra? Vad är Sveriges problem och vilka lösningar har socialdemokraterna?

  Tycka vad man vill om Reinfeldt men han har lyckats bättre än någon annan politisk entreprenör med att först bli ordförande i moderaterna och forma Alliansen för att sedan vinna valet och bli statsminister och nu gjort moderaterna till Sveriges största parti. Själv tycker jag att det är till fördel om socialdemokraterna blir ett mer normalt 20-30% parti som i övriga nordiska länder. Sverige behöver inte mer av gammal socialdemokratisk högskatte- och bidragspolitik. Det var bra av Göran Persson att balansera statsbudgeten och amortera av på statsskulden, läxan från bankkrisen på 1990-talet är att det är en självklarhet för de flesta svenskar att statsbudgeten skall vara i balans och det är förstås bra och denna Göran Persson politik för idag Anders Borg.

  Moderaterna införde både biltullar och höjda tobaksskatter tvärt emot sina egna vallöften, införde ett mindre jobbavdrag på ca 1600kr/mån, men vågade inte ta bort den så orättfärdiga värnskatten på 5% som gör att individen inte får behålla hälften av sina inkomster, det är verkligen förkastligt. Fastighetsskatten blev väldigt krånglig. Försvaret är nästan helt borta. Så ser det nya arbetarpartiet Moderaternas politik i huvudsak ut idag. Så ser deras vänstersväng ut, moderaterna gillar dagis, skola, vården och omsorgen lika mycket som alla sossar.

  På så sätt kan man inte säga annat att världens framgångsrikaste politiska parti har lyckats så väl med sin politik att den nu drivs av den borgerliga oppositionen. Socialdemokraterna har styrt Sverige så länge och så djupt att socialdemokratin har blivit ett konservativt värde som moderaterna nu förvaltar.

  Själv funderar jag också att rösta på Pirat Partiet i EU-valet, i riksdagsvalet vet jag inte, kanske stödrösta på KDS eller Sverige Demokraterna så att den tabu belaggda invandrar politiken kommer upp på agendan i Riksdagen innan förorterna brinner upp eller kanske Pirat Partiet, vi får se.

  Det viktigaste nu är att Sverige tar sig i genom den ekonomiska krisen utan att förlora för mycket jobb och företag samt att staten ruinerar medborgarna. Skattelättnader på arbete borde vara det viktigaste för ett arbetarparti, slopad moms på arbete, slopad värnskat, sänkning av löneskatten från 50-30% till 25%, samt slopande av arbetsgivaravgiften skulle sänka priset på arbete i Sverige med över 50% och minska lönekostnadsavståndet från Kina, Indien, Öst Europa. Slopad skatt på ränteinkomster och slopad avdragsrätt för ränteutgifter vore sund och hälsosam ekonomisk politik. Men någon sådan progressiv politik förväntar jag mig varken från sossar eller moderater som verkar vara nöjda med att ha makten med att administrera Sveriges förfall som industri och välfärdsnation. Sverige behöver en nya “Singapore” politik för att utveckla sin konkurrenskraft och lönsamhet. Ett skattetryck på 25% av BNP och max 25% skatt på individens inkomst, som levererar den nödvändiga välfärden skulle jag kunna leva med.

  Det är därför som varken sossars eller moderaters politik räcker till idag.

 2. Kerstin

  Men nu skjuter du över målet Lennart. Har du läst Mona Sahlins 1:a majtal. Nu är det retorik så det återstår att se om partiet orkar stå fast vi det och om de får chansen, gör ett allvarligt försök att genomföra det. Det var ett bra tal, och det bästa jag sett Mona, som jag förvisso varit mycket kritisk till, föra – någonsin. Antagligen därför som media har tigit som muren om det, vad det verkar. Det hade talat till stora delar av svenska folket om det hade fått ta del av det, eller vetat var de ska göra det.

  Sedan är det magstarkt att skylla tystnaden från vänsterblocket på Mona och Wanja, när hela mediasverige är borgerligt och gör allt det kan för att få alliansen återvald igen. Smutskastningen inför nästa val har redan börjat.

  Vidare Lennart, Sverige är inte USA – än, så man kan nog inte hur som helst föra över amerikansk valtaktik på Sverige.

  Slutligen, det är för sent att byta ut Mona Sahlin nu. Man borde aldrig ha valt henne, men det gjorde man, obegripligt nog, så nu är det bara att hoppas att hon klarar det, fast jag tvivlar. Känner inte till någon som blir så lätt att klanka inför nästa val, och på grund av den ekonomiska krisen.

  Sossarnas allvarligaste problem, enligt min uppfattning, är att sedan Göran Persson har man gjort sig av med nästan allt välutbildat och kunnigt folk i partiet. Sådana klarade Göran P, med sin obehagliga halvbildning, inte av att ha omkring sig. Det har utarmat partiet ofantligt, så vad hade man att välja på? Personen måste ju vara EU-entusiast också.

 3. H2

  Minns jag rätt så var moderaterna enda partiet som skickade mig valsedlar inför senaste riksdagsvalet.
  fördomarna bland de svenska partierna är nog ganska stor när det gäller hur utlandssvenskar röstar.

  I EU-valet får nog piratpartiet min röst som protest mot de nya lagarna i Sverige

 4. Daniel J

  Varför rösta på Piratpartiet om man är för en progressiv politik? Rimligare vore väl att rösta på Vänsterpartiet eller kanske även Miljöpartiet (1). Bägge har med samma kraft som piraterna drivit frågor om upphovsrätten och den personliga integriteten. Men till skillnad från piraterna tycker de något i andra frågor också. Eller rättare sagt: de talar om vad de tycker om annat också. Hur kan du köpa grisen i säcken?

  (1) För jag antar att du inte är socialdemokrat.

 5. Ulf Sundell

  Instämmer helt. Tummen ner för Sahlin. Ingen lyssnar på henne. Vågar man föreslå Bodström, kanske. Men hur det än blir i sossetoppen så slår man inte borgarna. Vi får försöka ta till vara på det goda bland dessa. Anders Borg t ex.

 6. Gregor

  “I det stundande EU-valet kommer jag att rösta på Rick Falkvinge och Piratpartiet.”

  Nej, rösta på Christian Engström, han är första namn på EU-valsedeln.

Comments are closed.