Politik

Mission District murals: San Franciscos färgsprakande mexikanska väggmålningar

Mexkansk väggmålning i San Francisco

Klicka på bilden.

Att säga att San Francisco är en social smältdegel är att säga det självklara.

Kina, Japan, Mexiko, Italien, många olika länder gör sig påminda i den vidunderligt vackra staden vid Golden Gatebron.

Den mexikanska närvaron är ständigt växande och ropar ut sin närvaro i alla de färgsprakande mexikanska väggmålningar i Mission District och runt om i staden.

De mexikanska väggmålningarna i San Francisco har sitt ursprung i Mexikos revolution 1910 och mexikanska väggmålare som Diego Rivera, José Clemente Orozco och David Alfaro Siqueiros som skapade en sensation när den nådde San Francisco på 1920-talet.

När sedan ljus, stryktålig akrylfärg utvecklades samtidigt med Latinorörelsen här i Kalifornien på 1960-talet så satte det fart på väggmålningen i San Francisco.

Medan San Francisco tidiga väggmålningar hade ett starkt fokus på kampen för sociala rättigheter så har dagens väggmålningar utvecklats vidare i mer icke-politisk riktning genom grupper som Le Mujeres Muralistas, en grupp kvinnliga väggmålare som var aktiva på 1970-talet.

Idag förvaltar grupper som Precita Eyes Mural Arts Association det kulturella arvet.

 

[tags] Alcatraz, Castro, Dataföretag i San Francisco, Gavin Newsom, Golden Gate, Market Street, Pier 39, San Francisco, San Francisco Bay, SOMA, Turist i San Francisco , Väggmålningar i San Francisco, Mexican Murals, Mission District murals, San Francisco Murals[/tags]

One thought on “Mission District murals: San Franciscos färgsprakande mexikanska väggmålningar

  1. Rien

    Jisses, nu fick jag hemlängtan. Och jag vill ha en burrito, men var ska jag hitta det i Sverige?

Comments are closed.