Politik

Skogsbränderna i Kalifornien: filmstjärnorna och kändisarna brinner

D

SM d en befolkning på strax över 90 000 innevånare och beläget 14 svenska mil nordväst om Los Angeles kallas det spansk-inspirerade Santa Barbara med rätta för Kaliforniens Riviera.

Det är en idyll i motsats till den otympliga och smoggiga metropolen Los Angeles och det är inte förvånande att många kändisar söker sig dit.

Men till skillnad från Rivieran så brinner det ofta kring Santa Barbara, ett klart bevis på att låga skatter anses viktigare än ett modernt brandskydd.

Ann M. Simmons skriver i Los Angeles Times om Santa Barbara fire: 30,000 ordered to evacuate – Los Angeles Times

 

[tags] Kalifornien, San Francisco, Turist i Kaliforninen, Stilla Havet, Hollywood. Silicon Valley,Skogsbränder, Santa Barbara, Forest Fires Santa Barbara, Santa Barbara Fires [/tags]

6 thoughts on “Skogsbränderna i Kalifornien: filmstjärnorna och kändisarna brinner

 1. Lennart

  Amicus: Det här är en del av ett större problem med pressen i allmänhet. Inte bara i Sverige utan också här i USA. Rapporteringen blir allt ytligare.

  Man taggar nyheterna, “Filmstjärnor, Hollywood, Kändisar, Lyxvillor” säljer medan mer djupodlade nyheter inte gör det.

  Det är något jag själv har bevis på. Jag behöver bara skriva om “Lyxvillor i Kalifornien” såg får jag får jag fler läsare.

  Har du något belägg för att det skulle finnas 500 svenska studenter på UCSB? Det låter inte riktigt.

 2. Amicus

  Sorry Lennart om jag tolkade dig fel.
  Jag stör mig också kungligt mycket på den svenska svartvita sensationspressen som bara skriver om saker som rör kändisar eller annat.

  Jag har mailat ca: 5 svenska stora tidningar, bland annat aftonbladet och dylikt om situationen här, liksom mina kompisar. Några tidningar har skrivit om ämnet, andra inte. Men faktum är att de största tidningarna i Sverige, bland annat Aftonbladet, i princip inte ens skrivit en notis om branden.

  Jag har pratat med mina kompisar och släktingar hemma och deras vänner vet inte ens om att det brinner, än mindre att hundratals svenskar är där (totalt finns det långt över 2000 svenskar i området). De har ingen aning, de tror att någon kändis kanske fått flytta till sitt andra hus i 2 dygn, men att det ungefär stoppar där.
  I själva verket har var tredje invånare i en studentstad fått fly till kompisar, hotell och andra i ett försök att undvika giftig rök (som de delar ut gratis munskydd för på gatorna), aska som regnar och brand som slukat runt 100 villor.

  Jag hade lite respekt för “sensationspressen” innan, men nu existerar det inte ens.
  Det är bara skräp som skrivs.

  Folk i min närhet har mailbombat mig för att få reda på något om branden eftersom tidningarna i princip inte rört ämnet alls.

  Det är bara tragiskt, och jag uppskattar att du iaf skriver om det.

 3. Lennart

  Bossebus, Amicus, tack för kommentarerna!

  Vad jag ville föra fram är att den svenska pressen blåser upp de ständiga bränderna kring Los Angeles genom att förknippa dom med kändisar, filmstjärnor och lyxvillor eftersom de säljer upplaga.

  Givetvis finns det också andra människor i området men skulle vi ha fått se samma löpsedlar om det inte hade handlat om kändisar? Det var det jag var efter. Ironi är ibland svårt att få fram i text.

  Och har håller inte med dig om att detta skulle vara någon slags lågvattenmärke. Herregud jag har massvis med betydligt lägre lågvattenmärken än det här. 🙂 För många är hela bloggen ett enda utdraget lågvattenmärke.

 4. Bossebus

  Så vad är problemet?
  Du har nått dina drömmars mål..tom en liten brand att berätta hem om.

  Var glad.

 5. Bossebus

  Så vad är problemet?
  Du har nått dina drömmars mål..tom en liten brand att berätta hem om.

  Var glad.

 6. Amicus

  Ditt hat mot kändisar är så osunt att du lätt missar bilden.

  I santa barbara pluggar minst 500 svenskar på heltid, av vilka runt 150 nu är evakuerade.
  Du glömmer också att berätta att cirka 30000 av SBs befolkning är studenter.
  Dessa, däribland många av mina kompisar (jag bor i Santa Barbara, pluggar där, och har inte fyllt 20), tvingas nu packa ihop allt de äger, och ta sig till annan ort, dessa har oftast inte heller bil utan tvingas ta taxi eller lifta.

  Jag befinner mig nu en kilometer från evakueringszonen och om det vänder och börjar blåsa hit så kanske jag måste packa mina väskor också. Det är extremt olustigt och jag blir ärligt talat förbannad över hur du skriver om denna branden.

  Det är en ekonomisk katastrof för Kalifornien som är halvt bankrutta.
  Det är en mänsklig katastrof eftersom mångas liv påverkas.
  Det är även något som berör svenskar eftersom ca: 2500 svenskar bor i området, och du kan snacka svenska på restauranger och i butiker titt som tätt för att det är så löjligt många svenskar som pluggar, jobbar och semestrar i Santa Barbara.

  Detta var nog ditt största lågvattenmärke hittills, och jag vet att du skrev om the Tea Fire (november 2008, samma område) på liknande sätt.
  Än så länge skiner jantelagen stort över ditt stora ego, den biten av Sverige har du inte lämnat kvar.

Comments are closed.