Politik

Fildelningen mot storkris: Amazons Kindle och fildelning av böcker!

Det här är något som jag har skrivit om flera gånger tidigare men ingen verkar vara intresserad. I ett nötskal: vi står på tröskeln till en storkris som kommer att få återverkningar på det fria samhället och för oss alla: fildelningen av böcker har nått en tipping point.

Böcker, kan man verkligen fildela böcker, är det inte bara musik det gäller? Snälla ni, man har fildelat böcker i flera år det är bara det att det har skett i skymundan och endast med en viss slags böcker, främst då IT-böcker.

Det är mycket enkelt att scanna in en bok, jag har själv gjort det. Innan ni ringer polisen så gjorde jag det på prov med en bok som min farfar skrev en gång för många år sen, så jag tror inte att någon kommer att bry sig.

Men nu när Amazons Kindle blir allt populärare så ökar också efterfrågan på böcker i elektronisk form. Så allt fler människor sitter i stugorna med sin scanner och OCR, Optical Character Recognition-paket och om man börjar med en inbunden bok som är tryckt på bra papper, glöm pocketböcker, så kan man scanna in 350 sidor på två dar med under 2% misstag som måste rättas manuellt.

 

[tags] Eböcker, Jeff Bezos,Digitala böcker, fildelning av böcker, böcker fildelning, scannade böcker, böcker filedning [/tags]

3 thoughts on “Fildelningen mot storkris: Amazons Kindle och fildelning av böcker!

 1. Bosse

  Ärligt talat tror jag det kommer att dröja ett bra tag innan de elektroniska böckerna tar över helt. Folk vill helt enkelt inte ha dem, och det är inte speciellt konstigt.

  Finns det något jobbigare än att sitta och läsa längre textmassor på bildskärm. För mig kommer det aldrig att kunna ersätta en riktig pappersbok, som man kan ha med precis överallt, som är oberoende av batterier eller annan strömförsörjning, som är betydligt mer lättläst än en e-bok och som har den där riktiga papperskänslan när man bläddrar i den.

  Den dag det bara finns e-böcker att köpa ska jag sluta läsa böcker, för jag kommer aldrig att betala för såna.

 2. Christer W

  Då är det dags att bojkotta franska viner, öl, ost och annat.
  Då blir de franska bönderna så arga och färdiga att nacka Zarkozy, som de gör med en uttjänt tupp.

 3. Rick Falkvinge (PP)

  Jodå, jag blev väldigt inspirerad av din första postning i ämnet (eller åtminstone den som jag kommenterade, jag vet inte om det var din första).

  När folk idag pratar om att böcker inte piratkopieras, så påpekar jag snabbt att enda orsaken till det är att det inte kommit något motsvarande MP3-spelare för böcker ännu. När det kommit, så…

  Det du påpekar om att regeringar vill hålla koll på vad du läser är f.ö. närmare än vad du tror. I Frankrike kräver nu regeringen att få ha mjukvara på allas datorer för att se vad de håller på med (eller så döms de per default till internetavstängning av den nya myndigheten HADOPI så fort någon anklagar). Se Anaïs för lagtext och kommentarer.

  Rick

Comments are closed.