Politik

Hur ärlig är president Obama om en tvåstatslösning i Mellanöstern?

[print_link]

President Obama kommer alltså att hålla ett tal till den muslimska världen i Kairo på torsdag. Det är typiskt för Obama, en man med gudabenådad språkbegåvning, att han tror att han kan förändra världen genom att hålla tal.

Obamas problem är att hans handlingsförmåga i Mellanöstern är starkt kringskuren. För att driva igenom en mycket begränsad stat för palestinierna på västbanken, en stat som kommer att bestå av ett antal olika små enklaver som alla är omgärdade av israeliska bosättningsområden, så måste han kunna göra mer än att snällt be Benjamin Netanyahu att stoppa fortsatt expansionen på Västbanken.

Han måste t.ex. kunna dra tillbaks den amerikanske Israelambassadören “för konsulationer”, han måste kunna hota med inskränkt amerikansk militärhjälp om Netanyahu som hittills blankt vägrar att stoppa koloniseringen av Västbanken.

Men inte ens en så lam gest som att kalla hem ambassadören är möjligt, för Senaten här i USA står tilll 100% på Israels sida. Demokraterna skulle förlora nästa års kongressval om Obama på något sätt skulle hota Netanyahu.

Så mycket av Obamas utspel är ett rent spel för gallerierna. Hans sändebud George Mitchell har t.ex. ännu inte ens besökt Syrien, en synnerligen viktig partner i ett framtida fredsfördrag och Mitchell har heller inte besökt Gaza.

Istället för att sätta press på Israel har Obama istället svängt över till Netanyahus linje om gemensam aktion mot Iran och med Netanyahu vid sin sida har han gett Iran ett ultimatum om att stoppa sitt atomprogram inom sju månader. Ett ultimatum som alltså utgår från gemensamt från Obama och Netanyahu.

Det var under CIA-chefen Leon Panettas besök i Israel för några veckor sedan som den gemensamma planen mot Iran tydligen arbetades ut. Israel fick sitt ultimatum mot Iran mot att man lovade att inte bomba Iran utan att först meddela USA.

Obama har inte utfärdat något som helst tidsfrist om en palestinsk stat. Och även om han skulle lägga fram en plan för en tvåstatslösning under sommaren eller hösten så kommer implementationen av en sådan plan ändå att bero på förhandlingar mellan Israel och Palestinierna.

Förhandlingar som kommer att vara långt in på 2010, när ultimatumet mot Iran redan har löpt ut.

Economist skriver i om America grapples with Israel: What did Barack Obama truly feel? | The Economist

But Mr Netanyahu went home with one unpredicted achievement. With his Israeli guest at his side, Mr Obama appeared to set a rough deadline for his proposed dialogue with Iran. It would begin, he said, after Iran’s presidential election next month. By the end of the year, ‘we should have a fairly good sense as to whether they are moving in the right direction. ‘ The Americans had previously balked at the Israelis’ suggestion of a deadline.

Att många Svenska Alliansmedlemmar delar Netanyahus syn på prioritetsordningen i Mellanöstern fick vi reda på i en stort uppslagen artikel på Newsmill av Elisabeth Svantesson (M), Henrik von Sydow (M),
Oskar Öholm (M), Annie Johansson (C),Fredrick Federley (C),Staffan Danielsson (C),Agneta Berliner (FP),Birgitta Ohlsson (FP),Camilla Lindberg (FP),Annelie Enochson (KD),Lennart Sacredeus (KD),
Mikael Oscarsson (KD) med bl.a. följande påstående:

Sverige måste stödja Israel i kampen mot den iranska bomben

…stället för att skydda Israel vill västvärlden ta strategiskt avgörande israeliskt land och göra om det till en palestinaarabisk stat, en garanti för att judarna kommer att fortsätta terroriseras och ständigt leva med kniven mot strupen för bland palestinierna är varje dödad jude en seger.

Knappast ett rungade stöd ens för Obamas urvattnade planer.

Roger Cohen skriver i New York Times om Op-Ed Columnist – Obama in Netanyahu’s Web – NYTimes.com

Benjamin Netanyahu, the Israeli prime minister, won the first round over President Barack Obama. That’s not good for American interests or for Israel’s long-term security. All the overblown reciprocal compliments could not hide evident tensions ‘ over Iran and Israel-Palestine and how the two are linked. In the end, Obama blinked. The president ceded to Israeli pressure for a timetable on any Iran talks, saying a ‘reassessment ‘ should be possible by year’s end (Israel had pressed for an October deadline).

ISABEL KERSHNER and MARK LANDLER skriver i New York Times om Israel Insists on Some Construction in West Bank Settlements – NYTimes.com

Published: May 28, 2009 JERUSALEM ‘ Israel insisted Thursday that it wanted to reach an understanding with the United States on construction in West Bank settlements, despite a blunt call by the Obama administration to completely freeze all work. A government spokesman, Mark Regev, had said a day earlier that the final status of the existing settlements would be determined in negotiations with the Palestinians. ‘In the interim, normal life should be allowed to continue in those communities, ‘ he said then.Almost 300,000 Israelis now live in settlements in the West Bank, excluding East Jerusalem, among a Palestinian population of some 2.5 million. Much of the world considers the 120 or so settlements a violation of international law.

Charles Levinson skriver i Wall Street Journal om Israel Rebuffs U.S. on Settlements – WSJ.com

CHARLES LEVINSON JERUSALEM — The divide between the United States and Israel over West Bank settlements deepened Thursday after Israel rebuffed the Obama adminstration’s strongest demands yet that it freeze all building there. After meeting with Palestinian President Mahmoud Abbas at the White House on Thursday, President Barack Obama stressed that Israel’s obligations toward peace include “stopping settlements” and supporting a Palestinian state.

Fler telegram…

Chris McGreal and Rory McCarthy skriver i om Obama: halt to new Israeli settlements is in America’s security interests | World news | The Guardian

Increasingly fractious relations between the US and Israel hit a low unseen in nearly two decades yesterday after the Jewish state rejected President Obama’s demand for an end to settlement construction in the West Bank, and the president responded by suggesting that Israeli intransigence endangers America’s security. The dispute, which blew in during the open hours before Obama met the Palestinian leader, Mahmoud Abbas, reflects the depth of the shift in US policy away from accommodating Israel, and towards pressuring it to end years of stalling negotiations over the creation of a Palestinian state as it continues to grab land in the occupied territories. “

 

[tags] Mellanöstern, Palestina, Gaza, Israel, Västbanken, Syrien, Iran, Irak, Jerusalem, Middle East, West Bank, Hamas, Fatah, Likud, Netanyahu, Abbas, Obama Tvåstatslösning, Obama Mellanöstern, Obama Netanyahu[/tags]

2 thoughts on “Hur ärlig är president Obama om en tvåstatslösning i Mellanöstern?

  1. YooMan

    FYI “…stället för att skydda Israel vill västvärlden ta strategiskt avgörande israeliskt land och göra om det till en palestinaarabisk stat, en garanti för att judarna kommer att fortsätta terroriseras och ständigt leva med kniven mot strupen för bland palestinierna är varje dödad jude en seger.” är ej ur artikeln utan ur en kommentar till/efter artikeln! Ser inte snyggt ut.

Comments are closed.