Politik

Utan kamel i IT-världen: Kinas Bill Gates, Jack Ma och AlibabaKlicka på bilden.

Om Kina är det nya USA så är den 45- årige Jack Ma dess Bill Gates och Alibaba eller 阿里巴巴 på kinesiska dess Microsoft.Klicka på bilden

Den kinesiska IT-industrin kommer inom några år att ersätta den amerikanska som världens största och redan idag finns det en uppsjö av intressanta IT-företag och sajter som söksajten Baidu, QQ, en av världens största chattsajter, och nyhetssajten Sina.com.cn.

Den kinesiska FRA-teknologin som gör det möjligt att censurera all Internetaktivitet i landet är också världsledande, något att alltid hålla i minnet nu 20 år efter massakern på den Himmelska fridens torg.

Jack Ma

Vad som gör Alibaba så viktigt är att den, det är egentligen flera sajter, är navet i den kinesiska globaliserade eknomin. Så om en svensk affärsman vill göra affärer med Kina så kan han hitta leverantörer på Alibaba och detsamma för kinesiska affärsmän som söker leverantörer inom Kina. Jack Ma äger också konsumentsajten Taobao

 

[tags]Alibaba, Jack Ma, Den Kinesiska IT-industrin, IT i Kina, Kina och IT, Chinese IT, Bonzo Dog Band [/tags]