Politik

Hängmatteläsning om USA 1. Don Watson: American Journeys


[print_link]Klicka på boken.

Det är sommar och semestertider. En halvt avsvimmad, myggbiten och fågelbajstäckt pappa i hängmattan med en massa bira, mamma i förkläde och träskor och en massa falukorv och palt i köket, brunstiga drängar och pigor fnittrande uppe på den förbjudna höskullen, svampplockning, hässjor, råmande kor, mjölkning, hästar, svin, hömadrasser och ännu mer mygg. Jo och så i bakgrunden den mystiske hyresvärden Skrotarvid, ett Hälsingeoriginal som ägde halva bygden kring Galvsjön.

Det är i alla fall så som jag minns mina egna barndomssomrar i Hälsingland.

Jag tänker rekommendera några intressanta USA-böcker så här till din egen hängmattesommar och börjar med australiensaren Don Watsons American Journeys, som har fått mycket bra kritik här i USA.

Vad som gör USA till ett så spännande resmål är att det är så bisarrt; ett samhälle som inget annat. En blandning av det toppmoderna och det rent medeltida, från nobelpristagare till rena idioterna. Ett land fyllt av ytterligheter, en nation hittills nästan med en mun har vägrat att acceptera att den har något som helst med resten av världen att göra.

 

[tags]Don Watson, American Journeys, Böcker om USA, Reseskildringar, Amerikanska resekildringar[/tags]