Politik

Sommarprojekt, lär dataspråket dig Ruby on Rails och bli internationellt IT-proffs

[print_link]Klicka på bilden

Det är sommar men idag är det ingen som kan lata sig i hängmattan på sommaren inte.

Ett mycket bra sommarprojekt är att lära sig dataspråket Ruby on Rails. Rails som det allmänt kallas är oerhört populärt, lätt att lära sig och dessutom konstruerat enligt de rätta datavetenskapliga principerna, objektorientering, MVC och REST.

Ruby on Rails består av två komponenter, dataspråket Ruby, skapat av Yukihiro “Matz” Matsumoto och sedan Rails som är ett ramverk eller en utvecklingsmiljö skrivet av dansken David Heinemeier Hansson, nu verksam i USA.

 

[tags]Silicon Valley, Startupföretag, Riskkapital, Stanford University, Berkeley University, Palo Alto, IT, Google, Facebook, Twitter, Apple, Cupertino, Ruby on Rails, Ruby[/tags]

5 thoughts on “Sommarprojekt, lär dataspråket dig Ruby on Rails och bli internationellt IT-proffs

 1. Lennart

  Bosse: Du har helt rätt i att författare liksom alla kreative människor skulle bli bra programmerare. Det är just det kreativa som är det viktiga.

  Microsoft har faktiskt också insett hur viktigt Rails är och man stöder nu IronRuby som genererar kod för .Net.

 2. Bosse

  Att jag skulle vilja “jämföra matte med författarskap” är naturligtvis fel. Jag skulle vilja jämföra programmering med författarskap ska det självklart stå.

  Varför ska man alltid komma på alla fel först efter att man redan skickat inlägget? Ett mysterium är det 🙂

 3. Bosse

  Lennart: Jag håller med dig om att den allra mesta programmeringen inte har så mycket med matte att göra. Själv skulle jag vilja jämföra matte med författarskap. Den som är duktig på att skriva och författa blir troligen också en duktig programmerare. Någon uttryckte det på följande vis:
  “Programmering är ingen vetenskap utan en konstform”
  Det ligger mycket i det.

  Ruby (eller Ruby on Rails) har jag aldrig använt men det är säkert mycket bra och lättanvänt. Som jag ser det finns det – ännu så länge – en stor nackdel med Ruby on Rails, ytterst få webbhotell verkar ha stöd för språket i fråga.

  Bygger man då webbapplikationer åt klienter som har sina sajter liggande på olika webbhotell är det oftast PHP + MySQL eller ASP(ASP.NET) + MS SQL-Server som gäller. Så även om jag började programmera med Ruby så har jag svårt att se att jag skulle ha så jättestor nytta av det i det dagliga arbetet.

 4. Lennart

  Daniel: Matematiken är helt abstrakt och passar givetvis alla människor.

  Men här kommer det konstiga: Programmeringsyrket var ursprungligen helt och totalt kvinnodominerat. Sedan på 50- och 60-talet svängde det och blev mansdominerat och så har det fortsatt fram till idag.

  Jag tror själv att en orsak till att inte fler tjejer programmerar är att man förknippar dataprogrammering med den högre matematiken och fråga mig inte varför men det verkar skrämma tjejer mer än killar. Så är det i alla fall i min egen familj.

  Detsamma gäller givetvis precis lika mycket killar som inte är bra på matte. Om folk bara förstod att programmering inte har något med matte att gåra så skulle många fler ge sig in på det här yrket.

 5. Daniel

  “Det brukar sägas att man måste vara bra på matte för att kunna lära sig programmera, men det är helt fel.

  En programmerare är mest likt en kompositör eller en designer så det här är ett yrke som passar båda könen precis lika bra.”

  Skall det här tolkas som att du inte tycker matematik passar det ena könet? Nu får du gärna lov att förklara dig …

  Mvh. En trogen läsare.

Comments are closed.