Politik

Internationellt IT-proffs: vilka dataspråk bör du lära dig?

[print_link]

Den som trodde att IT-industrin inte kunde utvecklas snabbare får bara erkänna att dom hade fel. Idag fullkomligt skakar IT-industrin i sina grundvalar allteftersom utvecklingstakten höjs. Å ena sidan datormolnen som Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2) som gör det busenkelt för små – och större – startupföretag att etablera sig på nätet. Å den andra mobiltelefoner och s.k. smartelefoner som också är programmerbara och som jag skrev om igår.

Jag höll ett föredrag just om datormolnen till en grupp business school-studenter här i Silicon Valley för en vecka sedan och använde vad jag tycker är en bra analogi: hyrbilar.

Tänk hur det var att resa innan man snabbt och lätt kunde hyra en bil på några dar. Nu kan vi göra samma sak med serverdatorer.

Så vilka dataspråk bör vi lära oss om vi vill ta vår rättmätiga plats som IT-proffs i dagens internationella IT-samhälle?

Om ni frågar mormor, hon som bor på Strandvägen, så vet ni att hon programmerade i Cobol, Logo, Forth, Scheme och Pasal. Morfar, han som Fredrik Reinfeldt och Beatrice Ask har satt på på kåken för fildelning, han skrev i Algol, Simula, Snobol och Lisp.

Datorspråken kommer och går och idag är det helt andra språk så gäller. Jag har skrivit om Ruby on Rails och att det alltmer har etablerat sig som det språk som man bör börja med.

För fem år sen var Java det stora språket och det är fortfarande viktigt, men för den som börjar är Ruby bättre. Det är lättare att lära sig, liksom Java helt objektorienterat vilket är ett krav, inte lika omfångsrikt, och används för den nu så populära s.k. Agile Programming.

För Ruby on Rails som används för webbutveckling kan jag rekommendera Ray Orsinis Rails Cookbook

 

[tags]Silicon Valley, Startupföretag, Riskkapital, Stanford University, Berkeley University, Palo Alto, IT, Google, Facebook, Twitter, Apple, Cupertino, Ruby, Ruby on Rails, Agile Programming, C-språket[/tags]

11 thoughts on “Internationellt IT-proffs: vilka dataspråk bör du lära dig?

  1. Bosse

    Jovisst Lennart du har helt rätt i det du skriver. Det här är också en av anledningarna till att jag tvivlar på att det är möjligt att få till en fungerande Silicon Valley-klon här i landet. Det finns helt enkelt ingen tradition av någon större mjukvaruutveckling och/eller start-ups här. Alla inom IT-branschen konsultar och av det kommer inget nyskapande och revolutionerande fram. Ett fungerande Silicon-Valley med enbart konsultföretag är självklart en omöjlighet.

  2. Lennart

    Bosse: Och här i USA även omfattande programutveckling på stora etablerade IT-företag.

    Det är något som inte verkar existera i Sverige, i alla fall inte i samma utsträckning och därför betyder att svenska och amerikanska IT-ingenjörer har olika perspektiv på vad som är viktigt och gångbart.

  3. Bosse

    “Och när du säger IT-företagen så menar du kanske konsultföretagen som verkar dominera den svenska företagsvärldens IT-del?”

    Ja det är alldeles riktigt, i Sverige är det konsultföretagen som totalt dominerar IT-världen. Därför har jag också en känsla av att vad som efterfrågas här hemma kanske inte helt överensstämmer med vad som är mest gångbart borta i USA t.ex. Ett USA med en betydligt större andel “Start-ups” och en mindre andel konsultföretag inom IT-sektorn.

  4. Lennart

    Bosse: Och när du säger IT-företagen så menar du kanske konsultföretagen som verkar dominera den svenska företagsvärldens IT-del?

    Ett tecken på att även Microsoft nu tänker nytt är inte bara deras molndatorartiktektur Azure utan även att de satsar på Iron Ruby.

  5. Bosse

    “Och nej, frågan om vad man bör studera och lära sig har ingenting med den Öppna Kodrörelsen eller något annat att göra. Det är helt objektivt, vad är det mest matnyttiga just nu?”

    Absolut, jag hoppas verkligen att det framgick att jag skämtade ;-).

    Det är inte lätt att avgöra vad som är matnyttigast globalt sett men här i Sverige är det helt klart så att nu är det .NET-specialister som är mest efterfrågade i IT-företagens platsannonser (och har så varit en längre tid). Men sånt kan ändra sig rätt snabbt så att sia om vad som gäller om fem år är när de som i dag söker in på datavetenskapsutbildningarna tagit sin examen är rätt svårt.

  6. Lennart

    Bosse: Absolut, C# och .Net är också de mycket viktiga. C# är dessutom en mycket fint objektorienterat språk.

    Och nej, frågan om vad man bör studera och lära sig har ingenting med den Öppna Kodrörelsen eller något annat att göra. Det är helt objektivt, vad är det mest matnyttiga just nu?

  7. Bosse

    Vi ska nog inte heller underskatta Microsofts .NET-plattform med bl.a. C# som användbart programmeringsspråk. Vore jag expert på C#, .NET-programmering och databasen MS SQL-server (vilket jag tyvärr inte är) skulle jag kunna välja och vraka bland jobben.

    Nu är det istället mestadels PHP och databasen MySQL jag sysslar med, vilket är väldigt användbart när man kör sitt eget race men inte lika hett på arbetsmarknaden. Så den som vill kunna välja och vraka bland jobben gör nog ett klokt val om han/hon satsar på att bli .NET-specialist.

    OK nu stämplas jag säkert som en förrädare av öppna kodrörelsen men det är smällar man får ta 😉

  8. Lennart

    Gefhjon: Databasadminstratör är ett mycket bra yrke som kommer att ge dig en bra inkomst många år framöver.

    Oracle är en av de stora databaserna så det är ett mycket bra val.

  9. Josef

    På gymnasienivå lär man sig en del olika dataspråk om man går IT-linjen. Specialinriktningar inom andra linjer gör det även möjligt att lära sig diverse dataspråk, allt beror på din skola. Men den stora majoriteten av de unga är “självlärda” här, precis som i resten av världen.

  10. Gefhjon

    Hej
    Du som har koll på sådant här. Jag kommer att gå en KY-Utbildning för Oracle Databas Administratör. Hur ser framtiden ut för relationsdatabaser och Oracle. Har du några tips och råd ?

Comments are closed.