Politik

Stockholmsprogrammet, Beatrice Ask och sanningen

[print_link]

Demonstration mot Stockholmsprogrammet.

Den som trodde att regeringen kommer att lugna sig efter det att man har infört FRA-lagen, iPred-lagen och alla andra integritetskränkande åtgärderna bör nu inse att man trodde fel.

Den riktiga smällen mot medborgarnas integritet kommer först nu med det så poetiskt nämnda Stockholmsprogrammet som skulle få DDRs säkerhetsminister Erich Mielke att vända sig belåtet i sin grav.

För att nästan citera Astrid Lindgren, så många integritetskränkande åtgärder finns inte i ett fritt samhälle, men det gör det i Fredrik Reinfeldts Sverige.

Så här skriver Rick Falkvinge från Piratpartiet i ett mejl:

I skrivande stund är jag på väg till Aktuelltstudion för att debattera Stockholmsprogrammet mot Johan Lindander (C). Det är EUs ramprogram för de kommande fem åren som svenska regeringen nu driver igenom, och som innehåller ganska omfattande inskränkningar i medborgarrätten. Exempel:

* Alla våra resor in och ut ur unionen ska registreras elektroniskt.
* Alla ekonomiska transaktioner ska övervakas för att hitta “misstänkta” transaktioner, och på samma sätt ska alla medlemsländer få reda på våra banktillgångar.
* Direktivet om fyra års fängelse för fildelare, och för internetleverantörer som accepterar dem, väcks till liv igen.
* Internet ska censureras, webbsajter ska stängas ner eller blockeras, officiellt för att bekämpa barnporr (men vi vet sedan tidigare att det är mycket annat som blockeras också, inklusive politiska sajter, och det används alltid som murbräcka för att etablera censur som princip).
* Så mycket övervakningsdata om möjligt om vårt privatliv ska spridas mellan myndigheter i hela unionen. Grundprincipen ska flyttas från “datat är skyddat” till “eftersom datat ändå är skyddat ska det spridas över allas Europas myndigheter”, lite sarkastiskt.

* En ny sorts terroristhandling introduceras i lagtexten, “terroristprat”, alltså regimkritiskt propagerande. Detta ska inte ha någon yttrande- eller åsiktsfrihet och terroristpratare ska aktivt hindras från att använda Internet. (Jag kunde inte föreställa mig att den svenska regeringen skulle slåss för att regimkritiker inte skulle ha åsiktsfrihet, att det skulle sjunka så långt. Men det är bara att läsa innantill.)
* Internetleverantörer ska kunna förklaras kriminella och deras IP-adresser ska kunna dras in. Mig veterligen har det aldrig hänt med postverk eller telefonbolag.
* Stockholmsprogrammet pratar om ett “Säkrare Internet”. “Säkrare” i det här sammanhanget betyder alltid “censurerat”.

Det märkliga med regeringens agerande är inte att man nu vill ha fingerspetskontroll över medborgarna och Internet, det är justitieminister Beatrice Asks agerar som propagamdaminister för det nya programmet.

 

[tags] FRA-lagen, Hemlig avlyssning, Integritetskränkning, Sten Tolgfors, Försvarets Radioanstalt, Fredrik Reinfeldt, Lovön, Swedish National Defence Radio Establishment , Ingvar Åkesson, Försvarets Radioanstalt, Massavlyssning, Mikael Odenberg, Hemlig Avlyssning, Internetkablar, Piratpartiet Stockholmsprogrammet, iPred[/tags]

2 thoughts on “Stockholmsprogrammet, Beatrice Ask och sanningen

  1. Lennart

    Mattias: Bra fråga. Jag tror att rent mjöl i påsen egentligen betyder att man är regimtrogen. Dvs att man följer regimen i allt, inte tänker själv, och anger alla som man tror inte är regimtrogna.

  2. Mattias Andersson

    Men vad är rent mjöl i påsen? Definationen är flyktig och förändras med tiden. Vad var rent mjöl i forna DDR eller Sovjet? Vad är rent mjöl i dagens Iran och Kina?

    Det har redan börjat bli allmänt erkänt att “de där som är emot övervakning kan inte ha rent mjöl i påsen, kan de?”

    Bara för att man låser dörren när man går på toa betyder det inte att man gör nått skumt där inne, man bakar troligtvis inte en bomb inne på toaletten, man vill helt enkelt vara ifred när man sitter och skiter.

Comments are closed.