Politik

Facebook och de sociala nätverkens mörka baksida

Det gör ingenting vilken IT-konferens man går på idag här i Silicon Valley, förr eller senmare börjar alla prata om sociala nätverk.

Men samtidigt som alla är överens om hur viktigt det är att bygga upp sitt eget sociala nätverk så är det inte längre lika självklart att man använder Silicon Valleys egen Facebook som för ett år sen.

Jobbar man inom IT- eller bioteknologibranschen så använder man istället ett annat socialt nätverk från Silicon Valley, nämligen LinkedIn. Och San Franciscos Twitter har för länge sedan knuffat ner Facebook från tidningarnas förstasidor.

Och folk lämnar nu också Facebook. Inte tillräckligt många för att det toala användarantalet skall sjunka, men tillräckligt många för att det nu har uppmärksammats.

Virginia Heffernian skriver i New York Times The Medium – Facebook Exodus – NYTimes.com

 

Länkar:

[tags] Web 2.0, bredband, Java, Webben, Internet, Datorer, mobile Internet, PHP, MySQL, LAMP stack, Facebook, Sociala Nätverk , Facebook, Sociala nätverk[/tags]

0 thoughts on “Facebook och de sociala nätverkens mörka baksida

 1. Bosse

  Lennart: För fem år sedan hade jag två suveräna redskap att nätverka med. Dels då det webbaserade svenska Shortcut och dels en mer mot IT specialinriktad s.k. FirstClass-BBS (Bulletin Board System).

  Nu i de sociala nätverkens förlovade tid saknar jag däremot ett riktigt bra och användbart nätverk som funkar till att både skapa nya kontakter och underhålla ett redan existerande kontaktnät med, vilken ironi 😉

 2. Lennart

  Bosse: Håller med dig om FaceBook. Har faktiskt inte så stor erfarenhet av LinkedIn, bara att det är en sajt som alla som jag känner på IT-området här i Silicon Valley verkar vara med på.

  Du har helt rätt i att det är en kompetensdatabas.

 3. Bosse

  Jodå jag har konto på både Facebook och LinkedIn men egentligen är jag måttligt imponerad av båda två. Facebook är inget riktigt professionellt nätverk utan mer en något barnslig kompissajt, men den kan vara OK till att hålla kvar kontakten med folk man inte träffar så ofta annars. LinkedIn är som jag ser det inget nätverk alls utan en kompetensdatabas. Bra att söka i för headhunters men inte speciellt användbar att nätverka i. XING är något liknande, dock lite mer nätverksbetonad än LinkedIn.

  Det absolut bästa nätverket jag varit med i är svenska Shortcut som för en 4-5 år sedan var ett suveränt redskap för att skapa kontakter. Där har jag fått både nya vänner och jobbkontakter. Tyvärr så kollapsade Shortcut totalt för några år sedan, i samband med att de lanserade sin nya sajt, och är nu en skugga (och knappt det) av sitt forna jag.

 4. Lennart

  Gefhjon

  KY utbildning i Oracle låter mycket lovande. Men ett tips är att du dessutom sätter upp din profil på LinkedIn. Sedan kan du mända den i din resume. Det visar att du s.as. hänger med även om du inte tillbringar speciellt mycket tid på LinkedIn.

 5. gefhjon

  Jo tack det har man förstått. Själv så har jag en dysfunction iom att jag har vissa drag av Asperger och således inte knyter an så bra till andra. Inga problem relationsmässigt i arbetslivet eller så men jag skapar inga band till andra. Därigenom ej heller de kontaktnät som behövs för att få arbete i Sverige. Försöker lösa detta genom att nu gå KY utbildning i Oracle. Förhoppningsvis kan jag då få tag på arbete även om jag saknar nätverk.