Politik

Inte enbart guldkantade moln? Har skeptikern Cory Doctorow rätt om datormolnen?

[print_link]

Den kanadensiske science fiction-författaren, bloggaren och journalisten Cory Doctorow är känd för många på webben, bl.a. tack vare bloggen Boing Boing .

Nu har Doctorow skrivit en uppmärksammat och mycket skeptisk artikel om datormolnen, Cloud Computing, som vanligtvis lyfts till skyarna, om ni ursäktar den dåliga vitsen, av de flesta IT-människor här i Silicon Valley.

Jag jobbar själv med en drös olika molndatorprojekt just nu här i Silicon Valley och kan vittna om att man inte ofta hör skeptiska kommentarer om datormolnen.

Doctorows tes är att datormolnen kommer att göra det enklare för IT-företagen att förvandla tjänster som idag är gratis eller för vilka man betalar en engångsavgift till ständigt återkommande månatliga avgifter.

Ett bra exempel är om du köper en hårddisk till din dator. Du kan använda disken hur länge du vill utan att betala mer än den ursprungliga avgiften. Men om du lägger dina data på Amazons S3-diskar så tvingas du betala in perpetuum. Inte mycket kanske, men du betalar, dag ut och dag in, några ören åt gången. Och slutsumman kommer att vida överstiga den för din hårddisk.

 

[tags]Cloud Computing, Datormoln, Amazon EC2, RightScale, Mosso, Amazon Cloud, Amazon EC2, Mosso, Rack Space Mosso, Bitnami, LongJump[/tags]

One thought on “Inte enbart guldkantade moln? Har skeptikern Cory Doctorow rätt om datormolnen?

  1. Christer W

    Datormolnen har väl ingen byrålåda, en lämplig plats för det som man vill stoppa undan från andras blickar?

Comments are closed.