Politik

The Very Model Of A Modern Major-General: Stanley A. McChrystal mot Barack Obama

Det är viktigt att vi följer den historiska debatten om USA:s militärdoktrin som just nu pågår i Washington, en debatt som inte verkar ha satt några som helst spår i den svenska pressen. Eller i det svenska försvarshögkvarteret heller vad jag kan se.

Har Mona Sahlin ens en försvarspolitisk talesman? Är det någon som vet?

Det är inte första gången som hökarna och duvorna i Washington slåss så att fjädrarna flyger och döda fåglar kantar Pennsylvania Avenue.

Likheten mellan dagens militärpolitiska debatt och debatten kring Vietnamkriget under 1960-talet är slående.

Två böcker om Vietnamkriget har plötsligt kommit att dominera Afghanistan-debatten i Washington och Peter Spiegel och Jonathan Weisman skriver i Wall Street Journal : Behind Afghan War Debate, a Battle of Two Books Rages – WSJ.com

The two books — “Lessons in Disaster,” on Mr. Obama’s nightstand, and “A Better War” on the shelves of military gurus — have become a framework for the debate over what will be one of the most important decisions of Mr. Obama’s presidency.

For opponents of a major troop increase, led by Mr. Biden and Mr. Emanuel, “Lessons in Disaster” — which traces the hawkish war stance and eventual disavowal of it by Vietnam-era national-security adviser McGeorge Bundy — encapsulates their concerns about accepting military advice unchallenged.

 

Länkar:Afghanistan

[tags] Afghanistan, Kriget mot Terrorismen, Pentagon Afghanistan, Obama Afghanistan, USA Afghanistan, Admiral Mullen, Basil Henry Liddell Hart, Charles deGaulle, David Kilcullen, Donald Rumsfeldt, J.F.C. Fuller, Obama, Obama Afghanistan, Paul Wolfowitz, Pentagon, Stanley A. McChrysta, The Accidental Guerrilla [/tags]
Axplock från den nordiska pressen:
DN.se – Världen: “Som att slåss mot sand”

Opinion – Debatt: “Det är biståndet som vinner freden i Afghanistan”

Opinion – Debatt: ?Våra styrkor i Afghanistan ska ledas av en civil chef?

SvD – Senaste nytt: Ny afghansk ambassadör i Norden

SvD – Senaste nytt: Gates: Vi lämnar inte Afghanistan

Dagbladet.no – nyheter: Mer enn 100 Taliban-opprørere drept i Afghanistan i helga

Dagbladet.no – nyheter: Afghanistan får kvinnelig ambassadør i Oslo

VG RSS: Angrep mot hjelpearbeidere rammer befolkningen

[tags] Afghanistan, Kriget mot Terrorismen, Pentagon Afghanistan, Obama Afghanistan, USA Afghanistan, Admiral Mullen, Basil Henry Liddell Hart, Charles deGaulle, David Kilcullen, Donald Rumsfeldt, J.F.C. Fuller, Obama, Obama Afghanistan, Paul Wolfowitz, Pentagon, Stanley A. McChrysta, The Accidental Guerrilla [/tags]

One thought on “The Very Model Of A Modern Major-General: Stanley A. McChrystal mot Barack Obama

  1. Josef

    Om du tror Mona ens är insatt i det hela har du nog fel. Sen att en majoritet av svenska folket misstror och ser ner på Mona på ett sätt jag aldrig sett tidigare hjälper ju inte direkt i fall hon skulle göra ett uttalande om det hela. Ohly kritiserar självklart men utan Socialdemokraterna bakom sig har han inte mycket att komma med helt enkelt.

Comments are closed.