Politik

Vad vet du om mikroprocessorerna? Xeon, ARM och Atom formar framtidens IT-industri

[print_link]

Den moderna IT-världen formas mer än vi inser av hårdvara och då speciellt av mikroprocessorer.

ARM-processorn.

Intels Xeon är flaggskeppet för serverbruk men finns även i Apples MacPro. Den senaste versionen är den avancerade Nehalem som jag själv har jobbat med på s.k. blade servers.

Det är billiga Xeon-processorer som används i de stora datormolnen och ovanpå vilka men kör öppen kod-produkter som LAMP-stackar.

I andra ändan har vi Intels Atom processor som gjorde de små mobila netbook-datorerna möjliga.

Små lätta bärbara datorer som vi kan ta med oss till små utomhuskaféer på Univcersity Avenue i Palo Alto och fila på vår nya Web 2.0-produkt.

Sen har vi ARM-processorn som används i en majoritet av alla mobiltelefoner som Apples iPhone. Mobiltelefoner och speciellt smartphones är dagens persondatorer.

 

[tags]Mobile Internet, iPhone, Blackberry. Smartphones, Smarttelefoner, Motorola, Ericsson, Palm Pre, GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT, WiMAX, Apple, Google, Nokia, Qt, Webkit, T-Mobile myTouch 3G, Asus EEE, Nätböcker, Netbooks, bärbara datorer,Asus Bärbara datorer,Laptops, smådatorer, mikrodatorer, Web 2.0, bredband, Java, Webben, Internet, Datorer, mobile Internet, PHP, MySQL, LAMP stack[/tags]

4 thoughts on “Vad vet du om mikroprocessorerna? Xeon, ARM och Atom formar framtidens IT-industri

 1. Johnny

  Lennart: “Windows 7 är MYCKET BRA och definitivt värd att installera.” Det låter ju ovanligt positivt måste jag säga. Jag är tyvärr hänvisad till att köra Windows eftersom de applikationer som jag använder bara finns för Windows. Kör Vista på en bärbar (används som stationär) och XP på en annan bärbar (stationär), Vistan fungerar ok, men XP har blivit förba-nat seg, har kört ccleaner med disk och register rensning, men det blir bara lite bättre under några dagar, det stör mig in i helv-te. Du har väckt hopp i en hopplös värld, det vore ju underbart om Windows 7 verkligen är snabbare, stabilare och säkrare.

 2. Lennart

  Johnny: Windows 7 är MYCKET BRA och definitivt värd att installera. Har själv jobbat med betaversionen och skall installera den nya versionen så snart den släpps.

  De enda två operativsystemen jag använder kommer att bli Windows 7 och Ubuntu Eucalyptus.

 3. Johnny

  Jag har fått intrycket att processorna blivit mindre, strömsnålare och avger mindre värme än tidigare, men antalet Giga Hertz verkar ha stangerat runt 2-3 och varit där i flera år, det förvånar mig. Har du någon förklaring?

  Nu är det snart aktuellt med Windows 7 i Sverige, lansering 22/10 om jag läst rätt, det sägs vara snabbare och stabilare samt säkrare än föregångaren, men det har Microsoft sagt om vart enda OS och de verkar aldrig bli snabbt, stabilt eller säkert. Vad är din uppfattning om Windows 7?

Comments are closed.