Politik

Hur säger man rotting på Kinesiska? Jan Björklund och Kinesiskan.

Rttingmajoren Jan Björklund vill att kinesiska ska finnas som valbart språk för alla svenska barn på gymnasiet.

Är det här en bra ide? Ja både ja och nej. Svenska skolan borde ha en klart formulerar språkpolicy där språkkunskaperna kopplas till teknologi, utrikespolitik och affärslivet, dvs ett helt paket av vilket språket bara är en del.

Man ska kunna lära sig kinesiska, liksom arabiska, spanska, engelska, ryska, tyska, franska och givetvis engelska från första klass.

Men språkundervisningen måste kopplas till ett bredare program där man i slutändan kläcker fram högskolestudenter som inte bara är bra på språk utan också får lära sig IT, bioteknologi, juridik, vetenskap som en integrerad del av utbildningen.

Engelskan är idag ett världsspråk som talas vitt och brett bland affärs-, teknologi- och vetenskaps-eliten i Kina och det sista man behöver är några hundra svenskar som talar dålig eller t.o.m. bra kinesiska.

Kinesiska kan bli nytt gymnasiespråk – rapport | svt.se

 

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt: Folkpartiet vill satsa på kinesiska

SvD – Politik: Folkpartiet vill satsa på kinesiska

Sydsvenskan – Nyhetsdygnet: Kinesiska kan bli nytt gymnasiespråk

Sydsvenskan – Nyhetsdygnet: Japan öppnas för Lundamedicin

[tags]Kina, Kinesiska, Sverige och Kina, Jan Björklund, Folkpartiet och Kina, Jan Björklund Kinesiska [/tags]

One thought on “Hur säger man rotting på Kinesiska? Jan Björklund och Kinesiskan.

 1. Kerstin

  Lennart skriver:
  Språkkunskaper utan andra kunskaper leder tyvärr ingen vart.
  Det är värre än så, kunskaper är av underordnad betydelse överhuvudtaget och språkkunskapern får inte vara bättre än chefens och hans är ofta usla.

  Dottern, som talar bra engelska (bott och arbetat där en period), och som dessutom bott i Tyskland och både arbetat och studerat där flera år, samt har 60 poäng i tyska och är civilekonom, har aldrig fått ett jobb där hennes kunskaper tillvaratagits. De passande jobb hon sökt, där man dessutom efterfrågat goda kunskaper i tyska, har istället gått till unga män som haft gymnasietyska, men dessa har ju varit män, och dessutom sämre i tyska än chefen!!
  Detta är en del av det jag kallar “kompetensskräcken i Sverige”.

Comments are closed.