Rttingmajoren Jan Björklund vill att kinesiska ska finnas som valbart språk för alla svenska barn på gymnasiet.
Är det här en bra ide? Ja både ja och nej. Svenska skolan borde ha en klart formulerar språkpolicy där språkkunskaperna kopplas till teknologi, utrikespolitik och affärslivet, dvs ett helt paket av vilket språket bara är en del.
Man ska kunna lära sig kinesiska, liksom arabiska, spanska, engelska, ryska, tyska, franska och givetvis engelska från första klass.
Men språkundervisningen måste kopplas till ett bredare program där man i slutändan kläcker fram högskolestudenter som inte bara är bra på språk utan också får lära sig IT, bioteknologi, juridik, vetenskap som en integrerad del av utbildningen.
Engelskan är idag ett världsspråk som talas vitt och brett bland affärs-, teknologi- och vetenskaps-eliten i Kina och det sista man behöver är några hundra svenskar som talar dålig eller t.o.m. bra kinesiska.
Kinesiska kan bli nytt gymnasiespråk – rapport | svt.se
Alla elever ska börja läsa engelska redan i första klass, och kinesiska ska finnas som valbart språk på gymnasiet. Det är två delar i en omfattande språksatsning som Folkpartiet vill genomföra under nästa mandatperiod. Partiledaren, utbildningsminister Jan Björklund, säger till Sveriges Radios Ekoredaktion att den globala konkurrensen kräver en språksatsning. -Jag tror att vi har en stor fördel om vi åtminstone i varje ungdomskull har ett antal unga människor som lär sig kinesiska.
Bristen på lärare i kinesiska gör dock att det kan dröja 10-15 år innan språket har samma ställning i gymnasiet som franska, tyska och spanska.
För att svenska elever skall lära sig flytande kinesiska så måste de bo i Kina i omkring tre år, en investering som endast är vettig om svenska företag, UD eller FRA sedan kan erbjuda studenterna ett välavlönat jobb.
Jag kastade själv bort tio år av mitt liv med att lära mig kinesiska för att sedan stå helt arbetslös. Jag sadlade om till IT och fick ett jobb nästan på en gång.
Språkkunskaper utan andra kunskaper leder tyvärr ingen vart. Men om regeringen tänker offensivt och satsar på ett innovativt integrerat språkprogram med början i första klassen så kan det säkert hjälpa unga svenskar till bra jobb. Björklund bör också inse att amerikanska skolor redan har börjat en storsatsning just på kinesiskan så den svenska planen måste nischas för att ge de svenska studenterna en chans.
Axplock från den nordiska pressen:
SvD – Senaste nytt: Folkpartiet vill satsa på kinesiska
SvD – Politik: Folkpartiet vill satsa på kinesiska
Sydsvenskan – Nyhetsdygnet: Kinesiska kan bli nytt gymnasiespråk
Sydsvenskan – Nyhetsdygnet: Japan öppnas för Lundamedicin
[tags]Kina, Kinesiska, Sverige och Kina, Jan Björklund, Folkpartiet och Kina, Jan Björklund Kinesiska [/tags]
Lennart skriver:
Språkkunskaper utan andra kunskaper leder tyvärr ingen vart.
Det är värre än så, kunskaper är av underordnad betydelse överhuvudtaget och språkkunskapern får inte vara bättre än chefens och hans är ofta usla.
Dottern, som talar bra engelska (bott och arbetat där en period), och som dessutom bott i Tyskland och både arbetat och studerat där flera år, samt har 60 poäng i tyska och är civilekonom, har aldrig fått ett jobb där hennes kunskaper tillvaratagits. De passande jobb hon sökt, där man dessutom efterfrågat goda kunskaper i tyska, har istället gått till unga män som haft gymnasietyska, men dessa har ju varit män, och dessutom sämre i tyska än chefen!!
Detta är en del av det jag kallar “kompetensskräcken i Sverige”.