Politik

Kindle 2 och eboken förändrar bokindustrin

Allt beror på ur vilken vinkel man ser på eboken.

Som läsare är det enkelt och smidigt att kunna ta med sig ett gäng böcker i en lättburen ebokläsare på SL-tåget, speciellt om ekbokläsaren ligger inbakad i smartphonen.

Men den stora förändringen kommer för författare. För om pappersboken ersätts av eböcker så försvinner också tryckerierna och på sikt även förlagens monopolställning som de som bestämmer vem som skall få publiceras.

Precis som jag idag kan publicera min blogg utan att behöva vända mig till ett förlag så kommer jag även att kunna publicera en ebok utan att behöva sponsras av någon mellanhand.

Stephen Marche skriver i Wall Street Journal om Why the International Kindle Will Change the Book As We Know It – WSJ.com

 

Länkar:

[tags] Ebok, Eböcker, Amazon Kindle, Kindle2, Ebokreader, Amazon, Böcker, Bokhandeln i USA Läsplattor [/tags]

10 thoughts on “Kindle 2 och eboken förändrar bokindustrin

 1. Lennart

  Pelle: Mycket intressant. Själv vill jag absolut äga mina böcker eftersom jag ofta läser om dom. Men det är alltid intressant att få ett annat perspektiv.

 2. Pelle

  Jag VILL inte äga böckerna! Jag vill bara kunna läsa en eller möjligen ett par i taget, ungefär som att låna på bibliotek men jag kan tänka mig att betala månadskostnad för utbudet. Det blir precis som med Spotify för musik. Jag förstår inte syftet med att äga böckerna, har man läst en bok så vill man normalt läsa en annan. Jag är övertygad om att “hyr-modellen” kommer i framtiden även för e-böcker, frågan är bara när någon av de stora vågar.

 3. sandbuzz

  Lennart, du ska inte ta det så bokstavligt.
  IT industrin tar fram produkter som få behöver i min opinion. Det anses väl progressivt antar jag. Jag är konservativ och vill inte se den tryckta boken försvinna…För jag befarar det är den utveckligen vissa arbetar för. Varför kan man fråga sig?

 4. Lennart

  Sandbuzz: Det är bra att du läser varje dag. Vad du sen stoppar i olika kroppshålor tror jag faktiskt inte att speciellt många läsare är intresserade av. Så tack för att du undanhåller oss dom detaljerna.

 5. sandbuzz

  Jag älskar mina böcker, läser varje dag. Så digitala böcker kan IT nördarna stoppa upp i, you know where…

 6. Christer W

  Tacka vet jag papper och penna. Tänk alla “ovidkommande” känsliga anteckningar som man har gjort i genom åren i böcker och almanackor.

 7. Bossebus

  Jaha.

  Och du kan läsa e-böcker med mobilen? Och jag antar med den nya ‘touchscreen notebooken’?
  Varför behövs ebooken?
  Alla älskar väl att ligga i sängen med sin 2-kilos touchpaddator i vädret och peka på skärmen med fingret tills eländet ramlar ner på din näsa osv…(tyngdlagen).

  Den dagen jag inte hittar hållplatser utan RFID så lär jag vara blind för övrigt.
  Finns det blindskriftmobiler?

  🙂

 8. Karin

  Och jag om älskar att skriva i mina böcker. Och att hoppa fram och tillbaka. Fast det senare kan jag nog fortsatt göra, men det går nog fortare att bläddra i en bok?

  Jo, jag hade hört om detta redan!

 9. Bosse

  Skulle vilja tillägga att i framtiden måste vi nog ha klart för oss att allt som publiceras i digital form kommer på ett eller annat vis förr eller senare också att bli allmängods.

  Vi ska inte för ett ögonblick tro att vi kan använda samma affärsmodeller som alltid funkat när det gäller tryckta böcker, CD-skivor, DVD-filmer eller vad det nu är, att få samma intätsmodeller att funka också när det gäller digital information tror jag är en omöjlighet.

  Alla som vill publicera sina verk i digital form måste helt enkelt ha klart för sig att då är det också nya affärsmodeller som gäller. I annat fall kommer de att få kämpa förgäves för det gamla.

 10. Bosse

  Som Amazon redan har visat så kan man när man vill lätt radera boken från din ebokläsare

  Nja är det så säkert, som en bekant till mig uttryckte det:
  “Allt som du kan lyssna på eller se på skärmen går också att spara på ett eller annat sätt”

  Det var samma när det strömmande ljudet kom, ljudet som inte skulle gå att spara ner på datorn alltså. Nu finns det hur många program som helst att hämta ute på nätet med vilka man kan spara ner strömmande ljud på datorn, inga problem.

  Troligen blir det exakt samma sak med eböckerna. Det finns alltid smarta människor/programmerare som ligger steget före de som sätter spärrarna. Jag skulle tro att så fort eböckerna blir någorlunda populära – vilket inte verkar ske på ännu ett bra tag – så kommer också program som gör det möjligt att spara eboksinnehållet direkt på t.ex. en minnespinne.

  Då kommer givetvis Amazon & company att införa nya spärrar som snabbt forceras av de som ligger före och så håller det på. 🙂

Comments are closed.