Politik

Extremistgrupper: Sverigedemokraterna och teaparty-republikanerna

De invandrarfientliga Sverigedemokraterna har en motsvarighet bland de amerikanska republikanerna på högerkanten som dock mest fokuserar på de papperslösa i USA.

En annan extremistgrupp i USA är Tea Party demonstranterna som är emot president Obamas ekonomiska stimuleringspaket och alla försök att lösa USA:s djupgående ekonomiska problem genom att höja skatterna, speciellt för de allra rikaste.

Skillnaderna mellan USA och Sverige är att eftersom USA bara har två landstäckande politiska partier så kan extremisterna endast få genomslag genom att erövra det republikanska partiet, vilket givetvis är svårare än att vinna 4.1% i nästa års svenska riksdagsval.

Precis som med Sverigedemokraterna i Sverige så finns det en risk för att teparty-extremisterna i USA kan komma att vinna (ett lokal-, men i alla fall) val för att på så sätt vända upp och ner på det amerikanska samhället.

Alex Isenstadt skriver på gruppbloggen Politico om hur teparty-extremisterna nu försöker vinna ett extraval i New York: NY-23 race first test of tea party power – Alex Isenstadt – POLITICO.com

 

Länkar: Eric Cantor,Republikanernas hemsida,Mitch McConnell,National Review

[tags] Republikanerna, Republican Party, Michael Steele, George Bush, Tea Party protests, Sverigedemokragerna , Jimmie Åkesson[/tags]

One thought on “Extremistgrupper: Sverigedemokraterna och teaparty-republikanerna

  1. Josef

    Tro mig, risken finns där! Sverigedemokraterna kommer att komma in i riksdagen och så är det bara. Den invandringspolitik som förts av både sossar och borgare har misslyckats något så totalt så att även ett av de minst patriotiska land som finns i denna värld (Sverige) kommer få ett nationalistiskt parti in i riksdagen. Att de kommer in är det inget konstigt med, integrationen är ju helt obefintlig. Det är synd att ett parti som SD ska få tillträde till maktens rum men det är priset vi får betala för den oansvariga politik som förts….

Comments are closed.