Politik

Webben, Wikipedian, Per Gahrton och "hans generation"

[print_link]


Klicka på bilden

Per Gharton har skrivit två artiklar om hur han blev mobbad på Wikipedian, som visar hur politiska grupperingar försöker påverka Wikipedians innehåll.

Det är knappast något nytt att s.k. troll huserar på Wikipedian, speciellt på biografiska artiklar, det vet vi faktiskt redan från USA där Jimmy Wales, Wikipedians grundare, håller på att införa redigeringsstopp för allmänheten just på biografiska artiklar. Men det är bra att vi blir påminda om att det finns troll även i Sverige.

Ali Esbati har f.ö vittnat om det här på bloggen.

Längst upp på Per Gahrtons biografi på den engelska Wikipedian står idag t.ex. följande. följande:

This biography of a living person does not cite any references or sources. Please help by adding reliable sources. Contentious material about living people that is unsourced or poorly sourced must be removed immediately. (November 2009) Find sources: (Per Gahrton – news, books, scholar)

Så de påhopp som Gahrton med rätta påtalar håller på att åtgärdas.

I det här sammanhanget bör även ett annat missförhållande på Wikipedian påtalas, nämligen att en del svenskar helt sonika skriver sina egna helt okritiska biografier på Wikipedian, något som givetvis är helt förbjudet. Jag misstänker att Roland Poirer Martinsson just har gjort det med den här självbiografin

Mitt problem med Gahrtons andra inlägg är att han uppenbarligen inte har en aning om hur webben fungerar:

Uppenbarligen mobiliseras mängder med människor till aktiv medverkan, vilket är utmärkt. Men i sista hand måste det finnas en ansvarig instans som kan ”sätta ner foten”.

Det är ju just för att det inte finns någon som kan “sätta ner foten” som webben är så farlig för diktaturer och andra auktoritära regimer som den svenska, där Beatrice Ask vill sätta ner hur många fötter som helst med FRA- iPdred, Stockholmspaketet och allt vad de heter.

Tydligen är Gahrton lyckligt ovetande om den viktiga roll som Twitter spelade under demokratidemonstrationerna i Iran, eller att den kubanska bloggaren Yoani Sanchez nyligen har blivit slagen och trakasserad av den kubanska säkerhetstjänsten. Vet han “och hans generation” ens vad en blogg är undrar man?

Och här kommer vi till mitt verkliga problem med Gahrton. Så här skriver han: Sällan har jag fått så många reaktioner på ett debattinlägg som min kritik mot Wikis biografier. Det visar att nätet som medium är större än många i min generation förstått.

 

[tags]Richard Goldstone, Per Gahrton, Ali Esbatil, Mellanöstern, Palestina, Gaza, Israel, Västbanken, Syrien, Iran, Irak, Jerusalem, Middle East, West Bank, Hamas, Fatah, Likud, Wikipedian[/tags]

One thought on “Webben, Wikipedian, Per Gahrton och "hans generation"

Comments are closed.