Politik

Lawrence Lessig i Sverige. Måste läsa om remix och det fria Internet

Lawrence Lessig.
[print_link]

Illegal remix.

Juridikprofessorn Lawrence Lessig, kolla hans websajt på den här länken är en av de viktigaste och mest inflytelserika förespråkarna för ett fritt Internet i USA och i världen. Han är nu på besök i Sverige, vilket säkert får Beatrice Ask att tumma igenom lagboken på jakt efter någon paragraf som kan användas för att haffa honom.

Youtube-videon ovan som alltså är en remix är t.ex. helt och totalt olaglig eftersom den ändrar på ursprungsinnehållet som ägs av ett stort mediaföretag. Vad mediaföretagen och regeringarna världen över till varje pris vill förhindra är att folket förvandlas från passiva konsumenter till aktiva deltagare i samhällsdebatten som tar innehåll på webben och skapar något nytt av det. Där har vi kruxet.

Om vi slutar att vara passiva konsumenter så hotas samhällsordningen, regeringarna och mängder med etablerade företag, och det måste förhindras till varje pris, kosta vad det kosta vill. Genom massavlyssning om så behövs.

Lessig är inte för att legalisera fildelning men han anser att helt vanliga medborgare skall ha rätt att ta innehåll på webben och skapa något nytt av det genom s.k. remix.

 

[tags]Web 2.0, bredband, Java, Webben, Internet, Datorer, mobile Internet, PHP, MySQL, LAMP stack, Lawrence Lessig, Remix[/tags]