Politik

Nya superdatorer med Xeon, Opteron och Nvidia processorer från Intel, AMD och Nvidia förändrar maktbalansen.

[print_link]

Superdatorer var länge något som var förbehållet stormakterna och speciellt USA. Det krävdes väldiga resurser, specialistkunskaper och miljardinvesteringar i företag som Cray Inc. för att utveckla de specialdatorer som hjälpte USA att bygga upp sin stormaktsställning på militär, finans och vetenskapsområdet.

Superdatorer används för att utföra avancerade simuleringar och spelar en nyckelroll i USA:s atomvapenprogram, i spionorganisationen NSA:s massavlyssning världen över, i väderprognoser, animerade Hollywoodfilmer och inte minst på Wall Street för s.k. Flash Trading.

Men samma utveckling som har lett till dagens allt starkare konsumentdatorer gör det nu också möjligt att bygga superdatorer av helt vanliga Xeon och Opteron chips från Intel och AMD. Dvs de processorer som finns i helt vanliga konsumentdatorer kan idag användas för att bygga massivt parallella superdatorer, även om det givetvis krävs specialistkunskaper för att koppa ihop dessa till s.k. massivt parallella klustrar.

Den som vill kan faktiskt experimentera med det här hemma i HSB-lägenheten. Det är inte alls svårt eller ens dyrt att bygga en liten s.k. Beowulfkluster som man t.o.m. kan ha i ett hörn i bokhyllan om man använder s.k. Small-form-factor-datorer. Det är f.ö. ett perfekt högstadieprojekt.

 

[tags] Xeon, Opteron, Nvidia, Intel, AMD, Superdatorer, Superdatorer i Kina, Superdatorer i USA[/tags]