Politik

Public Data Sets på Amazon, datormolnen förändrar samhället och våra liv.

[print_link]

En dator, enligt den store engelske logikern och datavetaren Alan Turings definition, är en maskin som kan manipulera data. enligt algoritmer som kan definieras i en abstrakt s.k. Turing-maskin.

Så vi köper en dator, de har blivit allt billigare under de senaste åren, och sen, ja sen är vi redo att manipulera data. Men var kan vi hämta dom data som vi kan manipulera? Vanligtvis får vi skapa dom själva, men det tar tid och kostar pengar, speciellt om det handlar om stora datamängder.

 

[tags]Cloud Computing, Datormoln, Amazon EC2, RightScale, Mosso, Amazon Cloud, Amazon EC2, Mosso, Rack Space Mosso, Bitnami, LongJump,Public Data Sets [/tags]

One thought on “Public Data Sets på Amazon, datormolnen förändrar samhället och våra liv.

  1. Björn Nilsson

    Man har ju kunnat ladda ner statistik om exempelvis nationalräkenskaperna som excelark från Statistiska Centralbyrån i Sverige under många år nu, så helt nytt är inte det här (även om det råkar inträffa i USA, där man för övrigt också kunnat ta ner statistik från Bureau of Labor Statistics). Då kanske SCB bör räknas som en del av mitt “datamoln”? På sina håll behöver man inte ens göra en nedladdning utan kan skriva in på institutionens hemsida vad det är för data man är intresserad av och göra beräkningen där – och sedan ladda ner resultatet om det verkar intressant.

Comments are closed.