Politik

Fildelningsteknologi från Silicon Valley hjälper studentdemonstranterna i IranKlicka på¨Ausin Heaps Haystack.

Det är ett tecken på hur schizofren världen har blivit att de män som sköter Ayatolla Khamaneis allt desperatare försök att stoppa de iranska studenternas demonstrationer använder precis samma teknologier som svenska FRA på uppgift av den svenska regeringens och inte minst den svenska riksdagen.

Mot dessa frihetsivrare, i alla fall i dess svenska tappning, står ett nätverk av fildelare, bl.a. här i Silicon Valley, idealister som snabbt skulle få dryga böter och fängelse i Sverige och fängelse och tortyr i Iran.

Haystack is a new program designed to provide unfiltered internet access to the people of Iran. …
Haystack is not an ordinary proxy system. It employs a sophisticated mathematical formula to hide users’ real Internet traffic inside a continuous stream of innocuous-looking requests. In addition to providing anonymity, Haystack uses strong cryptography, ensuring that even if users’ traffic is detected, it cannot be read. Trying to find and decipher our users’ traffic amidst all the other traffic on the web really is like trying to find a needle in the proverbial Haystack.

Det är tack vare Haystack och andra liknande fildelningsprogram som demonstranterna kan hålla en krympande men ändå dörr på glänt ut mot omvärlden.

Najmeh Bozorgmehr skriver i om tidsagens demonstrationer och myndigheternas våldsamma reaktioner: FT.com / Iran – Iran police clash with protesters

 

Länkar:Iran

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt: Iran: Ingen nåd för oppositionella

SvD – Senaste nytt: Iran: kärnforskare i USA:s förvar

Sydsvenskan – Nyhetsdygnet: Studentprotester trots hårda tag

svt.se – SVT Opinion: Internet verktyg för iranska demokratiaktivister

ITavisen.no: Iran senker nettfarten

[tags] Iran, Barack Obama, Breaking News, emonstrations In Iran Iran, Iran Clashes, Iran Demonstrations, Iran Election, Iran Election Video, Iran Police, Iran Riot Video, Iran Violence, Iranian Riots, Iranian Riots Videos,Political News, President Obama, Video Of Demonstrations In Tehran, Violent Clashes In Iran, Vita Huset, White House, World News, Austin Heap, Haystack [/tags]

4 thoughts on “Fildelningsteknologi från Silicon Valley hjälper studentdemonstranterna i Iran

 1. Bossebus

  Man kan bara se på ship to Ghaza rörelsen så förstår man att det verkar vara “skitlätt” att blockera all information över internet.

  Det finns dom som höjer Twitter mm till skyarna men när det väl händer så dör kommunikationen..må vara Iran eller Usa.

  Och då bortser jag från den uppenbara risken av desinformation.

 2. Omar Henriksson

  Det finns ju andra sätt än Haystack. Svenska pirat-rörelsen t.ex erbjöd en lösning.

  Sedan, om oppositionen är trevlig eller inte är knappast relevant. “Jag föraktar dina idéer, men är beredd att dö för din rätt att ha dom”, fritt översatt. Poängen är just att det är opposition.

  Fast det är klart, hade dom stått till höger om Ahmedadinejad hade kanske inte lösningarna erbjudits av alla dom som nu ställde upp.

 3. Björn Nilsson

  Jag vet inte mycket om datateknologi, men kommer inte det här att bekämpas som varande ett verktyg för de s.k. nätpedofilerna? Eller för “terrorister” kanske?

  Och sedan har vi ju frågan om hur representativa en del studenter är för iranierna i gemen. Jag har bara sett oppositionella iranier i större grupp i verkligheten en gång (i Stockholm), och de verkade mer som en obehaglig rasistisk mobb. “Oppositionell” är ingen kvalitetsstämpel som betyder “gott uppförande och anständiga idéer”. Tänk om valet gjordes om och resultatet blev ungefär detsamma som när Ahmedadinejad valdes, skulle det då vara lika angeläget att heja på oppositionen i Iran? Jag har intrycket av att de iranier som inte verkar som hipp europeisk medelklass rensas bort ur tankarna när man resonerar om landet. Och hur demokratiskt är det?

Comments are closed.