Politik

Är vi redo för petabytesamhället och dess sociala omvälvningar?

[print_link]

Jag var ute och köpte mig ytterligare en USB-disk på en 500 GB, liten nog att stoppa i ryggsäcken. Det är en FreeAgent disk som jag redan har en fem-sex stycken av och aldrig har haft några problem med.

Den största modellen idag är på 2 terabytes för $250.

Jag har omkring 10 terabytes hemma och till det priset skulle jag kunna skaffa mig 100 terabytes utan att gå bankrutt.

Men 1000 terabytes, dvs en petabyte, skulle definitivt knäcka min budget.

Och för den som undrar så är alltså en petabyte = 1000 terabytes, eller 1,000,000 gigabytes. och en gigabyte = 1000 000 000 bytes.

En byte för den som undrar är det utrymme som behövs för att spara en bokstav. Ja med Huffman encoding, tänkt zip och tar, så kan man klämma in mer än en bokstav eller siffra på en byte, men en bokstav är ändå ett bra rättesnöre.

Om vi vrider tillbaks klockan till 1975-talet så levde vi i kilobyteåldern. Det var så mycket data som de flesta privatpersoner hade använding av om man alls hade en s.k. hemdator.

Sen kom megabyteåldern på 1980-talet, gigabyteåldern på 1990-talet och idag anno 2009 är vi alltså uppe i terabyteåldern där helt vaniliga privatpersoner har flera terabyte med data i hemmet i våningen.

 

[tags]Datorer, FRA, Petabytes, Petabytesamhället, Data och frihet, Data och databaser, Gigabyes, Terabytes[/tags]

One thought on “Är vi redo för petabytesamhället och dess sociala omvälvningar?

  1. Grimmered

    Jag reagerade på detta citat: “According to Kevin Kelly in The New York Times, “the entire [written] works of humankind, from the beginning of recorded history, in all languages” would amount to 50 petabytes of data.”
    Om vi antar att det levat 10 miljarder människor så skulle varje ha skrivit 5 miljoner tecken som bevarats i arkiv. Verkar orimligt.
    Om man går tillbaka till NYT artikeln så står det “32 million books, 750 million articles and essays, 25 million songs, 500 million images, 500,000 movies, 3 million videos, TV shows and short films and 100 billion public Web pages”. Om detta digitaliserades och komprimerades så skulle det motsvara 50 petabyte.
    Jag tror att du utan vidare kan spara alla böcker som någonsin skrivits på dina diskar. Vill du ha med alla tv-shower som någonsin producerats blir det trångt.

Comments are closed.