Politik

Annika Berg ger intressant svensk syn på Obamas sjukvårdsreform

President Obamas försök att reformera den amerikanska sjukvården har mött oerhört hårt motstånd från både demokratiskt och republikanskt håll.

Hellre fortsätter man som idag med nära 50 miljoner oförsäkrade amerikaner som åsamkar samhället betydligt större utgifter när dom blir akut sjuka än om man skulle ger alla medborgare tillgång till sjukvård och därför minska antalet svårt sjuka besökare på akutmottagningarna.

Det mest slående med debatten om Obamas reform är den skrämmande masshysteri som har mött försöken att ge 50 miljoner amerikaner ett drägligt liv.

En av orsakerna till den Kristna Högerns Jihadkrig mot reformen är att de kristna kyrkorna idag erbjuder sina medlemmar hjälp med sjukvårdskostnader – via donationer – och därför skulle se sin makt minska om reformen blev verklighet.

Annika Berg, fil dr i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet berättar i Svenska Dagbladet om en resa som sjukförsäkringsaktivisterna Axel och Signe Höjer gjorde i USA under McCarthyperioden och hur senator McCarthys antikommunism ännu sätter sin prägel på hur miljoner amerikaner ser på president Obamas sjukvårdsreform: “Socialistisk” ­sjukvårdsreform skrämmer USA | SvD

 

Länkar:

H.R.3590 – Patient Protection and Affordable Care Act (Legislative Vehicle),The Patient Protection and Affordable Care Act,Health Care in the United States

[tags] Bill Clinton Clinton Euthanisia, Clinton Healht Care, Clinton Netorots Nation, Clinton Pitssburgh, Clinton Speech, Hillary Clinton, Netoors Nation, Politics News, Sjukförsäkring, Obama Sjukförsäkring, Obama Eutanasi,The Patient Protection and Affordable Care Act [/tags]

5 thoughts on “Annika Berg ger intressant svensk syn på Obamas sjukvårdsreform

 1. Kerstin

  Och under tiden går vi i Europa, omärkligt så att folk inte ska förstå det, över till det amerikanska systemet med privata sjukförsäkringar och privat välgörenhet :-(.

 2. Lennart

  Björn: Det är precis detsamma som med det Muslimska Brödraskapet. Den Kristna Högerns sociala program är en nästan identiska med muslimska organisationer som Hamas, Hizbollah och det Muslimska Brödraskapet.

  Det är klart att om jag hade en organisation som höstade in miljonbelopp från mina anhängare och sen kommer Obama och säger att han skall ta över min verksamhet så skulle jag göra allt för att stoppa det.

  Det tror jag är huvudorsaken till motståndet.

 3. Björn Nilsson

  Intressant notering om kyrkornas inflytande genom att ge stöd till sjukvård. Det är en sak som jag inte tror nämns så ofta i sammanhanget. Tycker det påminner om vad Muslimska Brödraskapet och liknande organisationer sysslar med i muslimska länder där stat ger f-n i medborgarnas välfärd och hälsa. I stället träder frivilliga krafter och religiösa stiftelser in. Fast då brukar man ju från västligt håll hävda att det är fult och skumt.

 4. gefhjon

  Du menar USA ??

  “Jag skulle gissa att vi får vänta minst tre-fyra generationer innan Sverige når fram till det system OECD-länderna har idag, om man nånsin gör det.”

Comments are closed.