Politik

USB-minnen, fildelning, read-write och den mobila webben och morgondagens öppna samhälle

[print_link]

De kubanska demokratiaktivisterna har bra tillgång till film och information från USA och EU tack vare de små USB-minnena som de smugglar runt på ön.

USB-minnena laddas av kubaner med tillgång till Internet på olika regeringsdepartement eller på de stora turisthotellen vilket gör det möjligt för på bloggare som den idag världsberömda Yoani Sánchez att inte bara följa med vad som händer ute i världen utan också bidra med sina egna kommentarer.

USB-minnena finns idag upp till 64 GB, alltså betydligt mer än vad behövs för en film. Jag har själv ett 32 GB-minne med mig i plånboken.

På samma sätt smugglar en grupp demokratiaktivisten i Silicon Valley under Austin Heap in USB-minnen med s.k. proxy kod som gör det möjligt för demokratirörelsen att access webben utan att myndigheterna kan spåra dom.

På andra sidan har vi den svenska regeringen som precis som regimerna i Iran, på Kuba och i Kina gör allt de överhuvudtaget kan för att förhindra fildelning och anonym tillgång till Internet.

Och som till varje pris vill förhindra att medborgarna själva får tillgång till det som Harvard-professorn Lawrence Lessig kallar the read-write web. Alltså möjlighet för vem som helst att modifiera information på nätet och skapa nytt innehåll.

Det här är en regelrätt bärsärkagång mellan det öppna samhället och dess fiender. Ingen kan idag säga vem som kommer att vinna, bara att de här pyttesmå USB-minnena har fått mullorna i Iran och Kommunistpartiet på Kuba och i Kina att sätta till alla klutar för att stoppa demokratiaktivisterna och nu senast ge den kände kinesiske dissidenten Liu Xiaobo 11 års fängelse.

 

[tags]USB-minnen, Webben och demokrati, Kuba och Internet, Internet Kina, Internet Sverige USB-minnen Sverige[/tags]

3 thoughts on “USB-minnen, fildelning, read-write och den mobila webben och morgondagens öppna samhälle

 1. Lennart

  Björn: Det här är en oerhört intressant kulturell fråga som tidningarna verkar missa. De kinesiska IT-ingenjörer som jag träffar här i Silicon Valley är till skillnad från svenska IT-ingenjörer, mycket patriotiska till sitt fädernesland.

  Många av dom flyttar tillbaks till Kina för att “hjälpa till att bygga upp landet”. De behåller ofta en villa här i Silicon Valley och flyttar ofta fram och tillbaks i omgångar. Men jag har i alla fall aldrig hört någon uttala sig kritiskt mot regimen. Jag har t.o.m. fått på pälsen för att jag har kritiserat massakern på den Himmelska Fridens Torg.

  Det är egentligen förunderligt att kineserna inte för länge sedan har börjat marschera mot regimen. Men det gör man inte. Det är som här i USA där man heller inte demonstrerar, man tar det på käften och tiger som i röstbältet i Mellanvästern.

  Så du har helt rätt i att tillgången till IT-teknologi inte alls nödvändigtvis gör människor till västerländska liberaler.

  Vi har alla kulturella skygglappar.

 2. Björn Nilsson

  Du skrev i något tidigare inlägg att de flesta IT-kineserna i Silicon Valley stödjer den kinesiska regimen. Kan man inte anta att förhållandet är detsamma även i Kina? Det borde väl innebära att utrymmet för kritiker som vill använda IT-teknologi för syften som flertalet är skeptiskt emot redan från början är begränsat. Samt att mer elektronisk kommunikation inte automatiskt gör folk till västerländska liberaler. Det kan ju gå åt andra hållet i länder med stark kollektiv tradition, samtidigt som man bygger ett modernt samhälle.

Comments are closed.