Politik

Måste läsa, Attul Gawandes bästsäljare: The Checklist Manifesto: How to Get Things RightKlicka på boken.

När Olof Palme mördades
på öppen gata i Stockholm 1986 saknade spaningsledningen under den helt
oprofessionella Hans Holmer de rutiner som med stor säkerhet hade kunnat
leda till att mördaren gripits.

Idag är det annorlunda och polisen följer alltid stenhårt de rutiner som ingår i den mordbibeln. Det var så man kunde lösa morden på Anna Lindh och Carolin Stenvall.

Metoden att använda väldokumenterade rutiner, som ofta kallas Best practice eller benchmarking, existerar också inom datavärlden och nu även inom medicinen.

Idén är mycket enkel men samtidigt väldigt effektiv och skall ha börjat på NASA under uppskjutningen av astronauterna när man steg för steg måste utföra hundratals manuella åtgärder. Den enda möjligheten att inte missa något steg var att ge astronauterna långa listor som de fick följa och sen pricka av det ena steget efter det andra.

 

Länkar:

[tags] Sjukvården i USA,The Checklist Manifesto, Attul Gawande, Peter Pronovost, Johns Hopkins Hospital, Amerikanska bestsellers, Bästsäljare i USA [/tags]

9 thoughts on “Måste läsa, Attul Gawandes bästsäljare: The Checklist Manifesto: How to Get Things Right

 1. NJ Roland Johansson

  Vad skönt! Nu vet jag att jag inte är idiot bara för att jag allt som oftast behöver listor för att komma ihåg vad jag ska göra!

 2. Johnny

  Christer W: Du har antagligen rätt. “Någorlunda normal” känns som komplimang i sammanhanget, 🙂

 3. Hanni

  Jag arbetar inom IT och jag håller med om att det finns goda anledningar att skapa rutiner och följa dem. Dessutom finns olika metodologier for projekledning inom IT.

  Men detta handlar också om att “cover your ass” om något går snett. Om alla har följt reglerna så är ju ingen skyldig. Våra kollegor i Indien tar denna strategi till helt nya höjder. Varför tänka själv när man kan följa en lista?

  Det kan vara EXTREMT irriterande att vara på “fel” sida av sådana här rutiner. Man ber om något enkelt och får ett “goddag yxskaft” svar och tvingas genom en labyrint av irrelevant trams innan man kan få sitt enkla jobb gjort.

  Dessutom har högre chefer en tendens att köra över sånt här när det passar dem (vilket händer ofta). De har ingen respekt för att mer tid behövs om man skall jobba reglerat jämfört att jobba efter eget huvud. När de själva var på lägre nivå var det bara att tuta och köra. Allt gick snabbt som 17 och det är det enda de minns. Det faktum att deras kod var slarvig, obegriplig och odokumenterad och deras go-live körde hela företagets infrastruktur i väggen har de glömt.

  Men de dyra konsulternas metodologier har de köpt och svalt!

 4. Johnny

  Min morsa hade också en checklista:

  1. Förbjudet att skjuta med luftgevär inomhus.

  2. Förbjudet att skjuta med pilbåge inomhus.

  3. Förbjudet att skjuta med slangbella inomhus.

  4. Förbjudet att skjuta med blåsrör inomhus.

  5. Förbjudet att spränga påsksmällare inomhus.

  Jag ogillade alltid starkt dessa frihetsinskränkade regler som förhindrade mig och min bror från att utvecklas normalt och naturligt.

 5. Björn Nilsson

  Mystiskt – jag trodde det där med att läkarna skulle tvätta händerna började komma så smått redan under 1800-talet, med doktor Semmelweiss som pionjär. Men USA verkar efterblivet i vissa sammanhang så man kanske inte kommit så långt ännu. Fast jag undrar: med den amerikanska vanan att stämma folk i tid och otid borde väl någon drabbade patient eller anhörig (eller dennes advokat) ha upptäckt det här för länge sedan och stämt skiten ur såväl sjukhus som läkare?

Comments are closed.