En av orsakerna till att USA nu snabbt förlorar höjd är att den amerikanska arbetsmarknadsmodellen är så ineffektiv. Mest ineffektiv är den s.k. flexibla arbetsmarknadsmodellen som Alliansen nu håller på att införa i Sverige.
Jeffrey Pfeiffer skriver i Newsweek att på en konferens i Stockholm för några år sedan så berättade svenska företagsledare att Sverige behöver för att göra det lättare att sparka anställda för att Sverige skall kunna bli lika konkurrenskraftigt som USA.´
Men att sparka stora mängder anställa kostar, inte bara för företagen utan ännu mer för samhället. Det tar tid att träna anställda och om de anställda ständigt måste gardera sig mot att bli friställda så kommer de knappast att bli vare sig effektiva, måna att kritisera felaktiga chefsbeslut eller intresserade av att samarbeta i team.
Jeffrey Pfeffer skriver i Newsweek om hur hårt den “flexibla arbetsmarknaden slår mot den amerikanska ekonomin”: The Case Against Layoffs: They Often Backfire – Newsweek.com
Airlines faced not only the tragedy of 9/11 but the fact that economy was entering a recession. So almost immediately, all the U.S. airlines, save one, did what so many U.S. corporations are particularly skilled at doing: they began announcing tens of thousands of layoffs. Today the one airline that didn’t cut staff, Southwest, still has never had an involuntary layoff in its almost 40-year history. It’s now the largest domestic U.S. airline and has a market capitalization bigger than all its domestic competitors combined.
Det finns för närvarande 14.8 miljoner arbetslösa, och när man räknar de som upp aktivt arbetssökande och deltidsanställda så stiger siffran med 9.4 miljoner amerikaner.
Under de senaste två decennierna har amerikanska företag börjar sparka anställda även under högkonjunkturer. l
Mycket tyder nu på USA kommer att få dras med en hög arbetslöshet även när ekonomin långsamt förbättras. Och utan socialt skyddsnät blir kostnaderna brutala.
Men den ökade otryggheten i det amerikanska samhället ökar också politiska ytterlighetsrörelser som tepåseaktivisterna och den militanta kristna högern.
Medan jobben flyttas till Indien, Kina och Vietnam.
Länkar:
[tags]Arbetslöshet i USA, Friställningar i USA, Arbetsmarknaden i USA , Jobs Obama, Obama arbetslöshet, Ekonomin i USA, US Economy, Wall Street[/tags]
Vill man ha ett annat exempel på företag som försöker undvika att sparka folk trots att situationer ibland kräver det så hittar man ju Toyota som en lysande stjärna på en annars överväldigande nattsvart himmel. Som genom sitt arbetssätt lyckats bli den största biltillverkaren i världen. Ja just det, nöjdast kunder brukar de ha också samt minst fel och bäst kvalité överlag. (nej, har inte undgått senaste tidens beskymmer)
Jämför det med amerikanska bilar i övrigt.
Har nyligen börjat förankra mig i Toyotas arbetssätt och även om jag kännt till mycket av de metoder som används sen tidigare så är det väldigt intressant läsning som många gånger verkar gå tvärtemot den företagsdoktrin som översvämmat Sverige från USA.
Princip 1 i The Toyota Way…
“Basera era ledningsbeslut på långsiktigt tänkande, även om det då sker på bekostnad av kortsiktiga ekonomiska mål.”
Glasklart och tvärtemot den filosofi som företagen i Sverige och USA dyrkar.
Så sant så sant. Varför ska folk satsa på att utbilda sig till att bli en kugge i ett maskineri som hela tiden spottar ut dem.
En stor förklaring till varför IT-Industrin har så svårt att få tag i folk