Politik

Arbetslös i USA, de sociala kostnaderna för en flexibel arbetsmarknad

En av orsakerna till att USA nu snabbt förlorar höjd är att den amerikanska arbetsmarknadsmodellen är så ineffektiv. Mest ineffektiv är den s.k. flexibla arbetsmarknadsmodellen som Alliansen nu håller på att införa i Sverige.

Jeffrey Pfeiffer skriver i Newsweek att på en konferens i Stockholm för några år sedan så berättade svenska företagsledare att Sverige behöver för att göra det lättare att sparka anställda för att Sverige skall kunna bli lika konkurrenskraftigt som USA.´

Men att sparka stora mängder anställa kostar, inte bara för företagen utan ännu mer för samhället. Det tar tid att träna anställda och om de anställda ständigt måste gardera sig mot att bli friställda så kommer de knappast att bli vare sig effektiva, måna att kritisera felaktiga chefsbeslut eller intresserade av att samarbeta i team.

 

Länkar:

[tags]Arbetslöshet i USA, Friställningar i USA, Arbetsmarknaden i USA , Jobs Obama, Obama arbetslöshet, Ekonomin i USA, US Economy, Wall Street[/tags]

2 thoughts on “Arbetslös i USA, de sociala kostnaderna för en flexibel arbetsmarknad

 1. Andreas Adersjö

  Vill man ha ett annat exempel på företag som försöker undvika att sparka folk trots att situationer ibland kräver det så hittar man ju Toyota som en lysande stjärna på en annars överväldigande nattsvart himmel. Som genom sitt arbetssätt lyckats bli den största biltillverkaren i världen. Ja just det, nöjdast kunder brukar de ha också samt minst fel och bäst kvalité överlag. (nej, har inte undgått senaste tidens beskymmer)

  Jämför det med amerikanska bilar i övrigt.

  Har nyligen börjat förankra mig i Toyotas arbetssätt och även om jag kännt till mycket av de metoder som används sen tidigare så är det väldigt intressant läsning som många gånger verkar gå tvärtemot den företagsdoktrin som översvämmat Sverige från USA.

  Princip 1 i The Toyota Way…
  “Basera era ledningsbeslut på långsiktigt tänkande, även om det då sker på bekostnad av kortsiktiga ekonomiska mål.”

  Glasklart och tvärtemot den filosofi som företagen i Sverige och USA dyrkar.

 2. gefhjon

  Så sant så sant. Varför ska folk satsa på att utbilda sig till att bli en kugge i ett maskineri som hela tiden spottar ut dem.

  En stor förklaring till varför IT-Industrin har så svårt att få tag i folk

Comments are closed.