Politik

Grekland och Wall Street, historiskt: EU bryter banden till USA

[print_link]

USA:s nästan kvävande dominans världen över naggas i kanten mest varenda dag nu. Finanskrisen i Grekland är ett historiskt exempel som kommer att få sin plats i framtidens historieböcker, trots att den svenska pressen inte verkar ha fått upp ögonen för vad som inträffat.

För det var Wall Street och dess alltmer själviska ansvarslösa ekonomiska metoder, dagens rövarbaroner, fri från insyn och reglering från den amerikanska regeringen, som gjorde det möjligt för den grekiska regeringen att dra på sig skulder som de aldrig kunde betala tillbaks.

När Grekland nu måste hjälpas på fötter så är svaret givet, det är USA och den Internationella Valutafonden i Washington som skall rida in som riddaren på sin vita springare och diktera hur Grekland skall göra för att rädda sin ekonomi.

Louise Story, Landon Thomas Jr. och Nelson D. Schwartz skriver i New York Times om hur Wall Streets härjande ledda till katastrofen i Grekland: Wall Street Helped to Mask Debts Shaking Europe

Wall Street tactics akin to the ones that fostered subprime mortgages in America have worsened the financial crisis shaking Greece and undermining the euro by enabling European governments to hide their mounting debts.

Gary D. Cohn, president of Goldman Sachs, went to Athens to pitch complex products to defer debt. ….

As worries over Greece rattle world markets, records and interviews show that with Wall Street’s help, the nation engaged in a decade-long effort to skirt European debt limits. One deal created by Goldman Sachs helped obscure billions in debt from the budget overseers in Brussels.

 

[tags]Wall Street, high-frequency trading, ehandel, datorer på Wall Street, Economic Crisis, Economy, Goldman Sachs, Hedge Funds, High-Frequency Trading, Wall Street, Business News, USA-ekonomin, Aktiemarknaden, Värdepapper, USA-börsen, Wall Street Grekland[/tags]

3 thoughts on “Grekland och Wall Street, historiskt: EU bryter banden till USA

 1. gefhjon

  Att läsa din blogg för utlandsnyheter har blivit viktigare än att läsa svensk press.

  Var får du din information ifrån någonstans ?

 2. Per

  Trots den där beskrivningen ses IMF mer eller mindre som en europeisk institution medan Världsbanken är dess amerikanska motsvarighet.

 3. Kerstin

  hur allvarligt det än kan vara, skulle få republikaner och demokrater att samarbeta och folket att gå med på höjda skatter.
  Nä, men det är säkert inte svårt att få dem med på ett krig mot någon/några nationer som hotar USA:s ställning som Världspolis. Bara att inbilla amerikanerna att staterna ifråga är terroriststater :-(.

Comments are closed.