Politik

Falafel och doufu till lunch.

Falafel och doufu till lunch. Läckert i vårvädret.          

   Lennart

Posted via email from USABloggen

21 thoughts on “Falafel och doufu till lunch.

 1. cmo

  Bossebus skrev:

  ja,det verkar som du blandat ihop det mesta. 🙂

  Kan du ge exempel på vad jag blandat ihop (förutom “Bill och Bull”) …?

 2. Bossebus

  cmo:

  ja,det verkar som du blandat ihop det mesta. 🙂

  Om det var något du ville förmedla, så gick det långt över mitt förstånd.

 3. cmo

  Sammanfattning:
  CMO: – Akademiker från mellanöstern har lättare att få jobb i USA än i Sverige.
  CW: – Många invandrare från mellanösterna har låg utbildning.
  CMO: – Här är statistik som visar utbildningsnivån för olika invandrargrupper.
  BB: – (div orelaterade kommentarer)
  CW: – Jätte-jättenånga invandrare från asien och afrika har låg utbildning.
  CMO: – Fast mellan 20 och 40 procent av invandrare från mellanöstern har faktiskt eftergymnasial utbildning (enligt tidigare redovisad statistik).
  BB: – Heja Christer! (samt diverse irrelevanta kommentarer)!
  CW: – CMO är dum!

 4. cmo

  Christer W,

  Du bör genast sluta stånga huvudet mot väggen. Det har uppenbarligen redan fått konsekvenser som t.ex. problem att skilja på akademiker och analfabeter.

 5. H2

  Någongång skall jag skaffa ett program md svensk stavningskontroll…Förhoppningsvis kan de flesta med ansträngning förstå det dåligt stavade inlägget.

  Christer, det är bättre att dunka huvudet i väggen än att inte använda det alls

 6. H2

  Christer W, i stort sett har du rätt. USA tar generellt in väldigt lite flytingar. Av geografiska skäl är det ytterst få fattiga lågutbidade från Mellersta Östern sm komme in i landet. Även om dom skulle ha turen att vinna ett grön kort via det årliga lotteriet. Har du ingen examen (Bachelor lägst) så sållas du ut.
  D få fluktingar som kommer in legat till USA tas hand om på ett bra vis. Ganska fort slussas dom in i samhället och sliter häcken av sig för att få ett bättre liv ekonomiskt.
  Det sista gäller i övrigt för de flesta invandrare oavsett vilket land dom har hamnat i.

 7. cmo

  Christer W,

  Du ska inte dra alla invandare över en kam, visst en del är analfabeter men många är också högutbildade. Jag skrev om att invandrare från mellanöstern med akademisk examen har lättare att få jobb i USA än i Sverige. Om du studerar statistiken länken ovan kan du konstatera att invandrare från mellanösternregionen till mellan 20 och 40% har akademisk utbildning.

  Att Sverige dessutom har blivit ett elitsamhälle där det inte finns plats på arbetsmarknaden för de som av olika skäl betraktas som osäkra kort eller “lågpresterande” och att detta slår hårt mot speciellt hårt mot lågutbildade invandrare är en annan sak.

 8. A-K Roth

  Lennart, det har ju sedan 9/11 funnits en policy från ovan här i USA att försöka säkra muslimer och personer av arabisk härkomst från trakasserier och skuldsättande. Tyvärr har säkert många känt sig utsatta men det är först upp till lokala styren att kväsa utbrott av våld mot minoriteter. Är det någon specifik händelse du tänker på?

  Islamofobi och främlingshat finns även i Sverige och en overt antisemitism som gjort att många judar lämnar Malmö. Mona Sahlin har äntligen visat lite empati för de utsatta och besökt judiska församlingen, medan Ilmar Reepalu bara blåste upp hatet. Där har vi en som borde gå i pension.

 9. Bossebus

  CW:

  Såvitt jag förstår så är immigrationen till Sverige i stort sett sk flyktingar och däribland kommer en hel del sk ekonomiska flyktingar.
  Därutöver ett annat skikt som flyter runt,kalla dom välutbildade eller oligarkers hejdukar.

  Den senare gruppen klarar sig väldigt bra tackvare eget kapital,släkt,utbildning etc.

  Fårbonden från Kurdistan är kanske inte lika lyckligt lottad,ej heller dom fruktansvärt krigsskadade människorna från Balkan etc

  Sverige tar dock emot en del av dessa olyckliga sönderbombade människor,av humanitära skäl.(Borgerliga regeringen bara stryper, inte stänger,ännu).

  En mycket märklig situation.

 10. Christer W

  Tyvärr är det så att alltför många av dagens invandrarna har låg utbildningsnivå, alltför låg. Ett av skälen till att det är så är att det är billigare att ta sig hit än till us, till us så är det flyg som gäller för folk från mellenöstern, asien och afrika. Enbart det är en mycket effektiv sorteringsprocess och redan på avreseflygplatsen sker den. Flygbolagen har en skyödigheten att kontrollera att passagerarna har giltiga handlingar.
  I princip kan man säga från Afghanistan och Pakistan fram till den afrikanska västkusten så finns det möjligheter att smugglas till europa via turkiet och svarta havsländerna, försöka ta sig över medelhavet in nån sjukfärdig likkista, eller klättra över de allt högre staken runt de spanska enklaverna.
  Men du kanske ska jämföra situation med hur us har det Mexicos och de övriga lantin- och syd-amerikanska illegala utvandrare. Jag skulle tro att det är betydligt färre av dem som är analfabeter än de som i dag kommer till europa från asien och afrika.

 11. Christer W

  CMO, till us är det nog lite svårare att ta sig från mellanöstern om intressant utbildning saknas. Till Sverige och Europa i stort går det åka bil, buss, tåg eller gå om de vill.
  Av de som kommer till Sverige är det många som har yrken som har försvunnit för länge sedan härifrån, yrken som har gott i arv. Kvinnorna har ännu sämre utgångsläge.

 12. Lennart

  Helge: Det finns ett litet fåtal arabiska mataffärer här i Silicon Valley. Orsaken är att det finns så få araber här. Däremot finns det en stor iransk folkgrupp och ännu fler indier och pakistanier.

  Men det är i sanning inte lätt att vara arab eller muslim här i USA idag, speciellt inte efter morden på Fort Hood.

 13. cmo

  Eftersom invandrare från mellanöstern med akademisk examen och ovanliga namn faktiskt kan få kvalificerade jobb i USA, till skillnad från Sverige, så blir det inte lika tätt mellan kebabställena här.

 14. A-K Roth

  Hemska saker,Hellge, har vi en från Alfredshem här? Tjäna! Nej du, amerikanerna är inte rädda för mellanösternmat, åtminstone inte här i Mellanvästern, men många har ju fördomar som sitter hårt. Amerikaner är inte rädda för muslimer heller. Tro inte allt du läser om amerikaner från somliga håll. Därmot är jag rädd för McDonalds. 🙂

  Alfredshems IK var det som gällde när jag växte upp. Min pappa jobbade på “Alfredshem”, sedemera Mo och Domsjö, sedemera Modo, nu Holmens bruk. Min kusin “Tjompen” spelade några säsonger för Kabben Berglund på AIK, vårat AIK alltså. Det var tider det. Du kanske är för ung att minnas hur man frös om fötterna på matcherna?

 15. hellge

  Intressant.

  Hur är det med mat från mellanöster där hos dig? Är inte amerikanerna rädda att de blir muslimer om de äter kebab och falafel? 🙂

  Här finns som du vet en kebab i varenda liten håla. Kebabhaken är nu lika vanliga som pizzeriorna. Själv är jag speciellt förtjust i en balkanversion av kebab pita med fetaost och vitlökssås. Sjukt god.

  …eller vad sägs om Södertälje (SSK) klacks kebabsång:

  http://www.youtube.com/watch?v=kZYD0ZWOrgo

Comments are closed.