Politik

COIN, uppseendeväckande om den amerikanska militärdoktrinens akilleshäl.

Det är ett gravt misstag att tro att det amerikanska försvarsdepartementet inte har tillgång till förstklassiga tänkare. Det finns säkert fler militärer som har doktorerat ända upp i den allra högsta militärledningen än i många amerikanska universitet.

Problemet är att klart tänkande, karrärklättrande och personlig och politisk ambition inte alltid går hand i hand.

Så trots att USA har en större krigsmakt än de närmaste dussintalet länder, sammanslagna, så befinner sig landets militärdoktrin idag i gungning.

Juan Cole skriver på sin blogg om den gigantiska amerikanska militärbudgeten: Informed Comment: Gates wants Europe to beggar itself on War Expenditures the Way the US Has

Some statistics to ponder: US Military Budget 2009: $711 billion European Union Military Budget 2009: $289 billion China Military Budget 2009: $122 billion. US GDP 2009: $14.4 trillion European Union GDP 2009: $16.5 trillion (PPP) China GDP 2009: $8.8 trillion (PPP) US economic growth 2009: 0.2% European Union economic growth 2009: -4% China economic growth 2009: 8.7 % The real military-related expenditures of the US are closer to $1 trillion. If the US cut those back to the level of the European Union and spent the money on promoting solar energy and making it inexpensive, America would have a chance of remaining a great power in the 21st century.

Så man har medlen, men som försvarsexperten Bernard I Finel skriver, se nedan, så för man alltså krig mot fel fiender. Man bekämpar små dåligt utrustade gerillagrupper som inte utgör något hot mot USA medan man struntar i andra allvarligare hot.

Bernard I Finel skriver i den respekterade Armed Forces Journal om president Obamas felaktiga militärdoktrin:An alternative to COIN. It’s time to adapt our security strategy to leverage America’s conventional strengths

 

[tags] Afghanistan, Kriget mot Terrorismen, Pentagon Afghanistan, Obama Afghanistan, USA Afghanistan, Admiral Mullen, Basil Henry Liddell Hart, Charles deGaulle, David Kilcullen, Donald Rumsfeldt, J.F.C. Fuller, Obama, Obama Afghanistan, Paul Wolfowitz, Pentagon, Stanley A. McChrystal, The Accidental Guerrilla, USA:s militärdoktrin[/tags]

2 thoughts on “COIN, uppseendeväckande om den amerikanska militärdoktrinens akilleshäl.

  1. Björn Nilsson

    Historiskt vägskäl? – Med tanke på hur herr Obama har valt väg tidigare så lär väl marschen mot stupet fortsätta. Skulle han ens viska om militära nedskärningar skulle det förmodligen orsaka sådana illvrål hos det militärindustriella komplexet att han skulle ta tillbaka allt med rekordfart och öka krigsbudgeten ännu mer i stället. Vi kan dig nu, Barak!

Comments are closed.