Politik

Vem vinner bärsärkagången mellan Netanyahu och Obama?

Obama och Netanyahu i Vita Huset.

Efter två dagars växande kritik av den israeliska regeringens bosättningar i Östra Jerusalem så hörs nu betydligt mer försonliga tongångar från Obama-regeringen.

Av de två länderna, det lilla Israel och supermakten USA är det Israels Netanyahu som har de starkaste korten och efter att Netanyahu synade Obamas bluff om kraven att Israel drar in tillståndet för nya bosättningar på palestinsk mark i Östra Jerusalem så slickar Obama nu såren. Precis som för ett år sen verkar han inte ha en plan B om vad han ska göra om Netanyahu vägrar att lyssna på honom.

Men vad är det som ligger bakom Netanyahus makalösa förödmjukande av Obama, en man han helt klart han inte har den minsta respekt för.

Martin Indyk, tidigare amerikansk Israel-ambassadör, förklarar Netanyahus förmodade motivation för sitt Jihadkrig mot Obama : Why Bibi Humiliated Biden – Page 1 – The Daily Beast

.. three developments seem to have emboldened Netanyahu. First, Obama lost the Israeli public by convincing them ‘through his Cairo speech and customary cool ‘that he wanted to distance the United States from Israel in order to curry favor with the Arab World. … Second, the Republicans have started making a comeback in Washington, raising the possibility of using Congress to constrain the president. …Third, Obama purposely delinked the peace process from Iran, making clear to Netanyahu that, despite their deep differences over settlement activity, they would be completely coordinated on the strategic issue of curbing Iran’s nuclear program.

M.a.o. Netanyahu vet att Obama inte vågar bryta med honom över gemensam aktion mot Iran och eftersom Obama redan för ett år sen visade att han inte vågar trotsa Netanyahu, så har denna inget att förlora på att strunta i Obamas protester och köra på med nya bosättningar på Västbanken och därigenom döda “tvåstatslösningen” för Palestina. När tiden sen är inne om några år så kan man sen ta över hela Västbanken och driva ut de kvarvarande palestinierna.

MARK LANDLER skriver i New York Times om hur general Petraeus, chefen för det viktiga amerikanska Centralkommandot nu har gjort klart att USA håller på att förlora sitt inflytande i arabvärlden på grund av sitt förbehållslösa stöd för den israeliska ockupationspolitiken i Palestina: News Analysis – Risks and Opportunities in Fight With Israel – NYTimes.com

But even some of Israel’s staunchest supporters in Congress said the dispute might focus minds on the larger prize. ‘It’s a moment for the Obama administration to say to our Israeli partners and our Palestinian partners, ˜We need to see peace,’ ‘ said Representative Gary L. Ackerman, Democrat of New York. ‘It’s a never-let-a-crisis-go-to-waste moment, and this is a mini-crisis, if even that. ‘ That message was echoed by Gen. David H. Petraeus, the commander of the military’s Central Command, who said in prepared testimony to the Senate Armed Services Committee that the lack of progress in the Middle East was one of the largest challenges to American interests. ‘Israeli-Palestinian tensions often flare into violence and large-scale armed confrontation, ‘ he said. ‘The conflict foments anti-American sentiment due to a perception of U.S. favoritism toward Israel. ‘

 

One thought on “Vem vinner bärsärkagången mellan Netanyahu och Obama?

  1. Jan E

    Det är en oerhört dyster bild du tecknar, men något storkrig kommer det inte att bli. Ty USA har mest att förlora på ett sånt krig. Och alla inser innerst inne att Iran inte utgör ett reellt hot mot Israel, det är mest retorik. En ny intifada kan vi dock snart räkna med och det är illa nog.

Comments are closed.