Politik

Hollywood dalar och USA:s mjuka makt minskar.

Warner Brother’s Studios i Hollywood.

USA:s inflytande i världen är massivt, överväldigande, kvävande, Wall Street, Madison Avenue (marknadsföring), Pentagon, Silicon Valley och Hollywood hjälper alla till att projicera USA:s makt runt om i världen.

Men det är i första hand USA:s mjuka makt som ger landet dess position som världens enda supermakt och här har Hollywood en särställning.

En typisk svensk 25:åring, oberoende av var han bor, har pumpats full med Hollywoodfilmer och amerikansk tv i över 20 år. Hans bild av världen är präglad av de visioner som Hollywood-regissörer har målat upp sen han var liten. Han är hjärntvättad in i benmärgen. Inte undra på att vi får bisarra politiker som Rottingmajoren Jan Björklund, försvarsminister Sten Tolgfors och Maude Olofsson.

Om EU, Kina, Indien och Ryssland skall kunna bryta USA:s maktmonopol så måste man förr eller senare konkurrera ut Hollywood, och det är lättare sagt än gjort.

Men kanske inte helt omöjligt, för som Economist skriver i en viktig artikel, så håller Hollywoods makt faktiskt på att dala: The film business: Hollow-wood | The Economist