Politik

Inget skämt, amerikansk forskning flockar till Kina

Beijings universitet.

Globaliseringen är värdeneutral. Resurser, människor och kapital flockar till de mest intressanta marknaderna och just nu är det framtidslandet Kina som lockar.

Man behöver bara resa omkring i det en gång så stolta industriområdet i det amerikanska rostbältet i Mellanvästern för att se vad som kan händer när en nation slutar konkurrera.

Det har länge varit accepterat att imperier så stora som USA kanske förlorar något av sin makt men om det sker så sker det över decennier och århundraden. Men Niall Fergusson, vid Harvard University, Harvard Business School och fellow of Jesus College, Oxford, bl.a. känd för sin bok “The Ascent of Money: A Financial History of the World.” har lagt fram en intressant hypotes i Foreign Affairs Complexity and Collapse, Empires on the Edge of Chaos . Imperier kollapsar ofta betydligt snabbare än vi tror, skriver Fergusson och lägger fram övertygande bevis bl.a. från Sovjetunionens och Romarrikets fall.

Så det är långt ifrån säkert att USA kommer att fortsätta att dominera världen speciellt länge till. Med Washington lamslaget och USA på autopilot så kan fallet bli snabbt och drastiskt.

Keith Bradsher skriver i New York Times om hur inte bara jobb utan nu också forskning flockar från USA till Kina:China Drawing High-Tech Research From U.S. – NYTimes.com

 

Länkar:

[tags] Kina, Amerikansk forskning i Kina, USA och Kina, Applied Materials China [/tags]

3 thoughts on “Inget skämt, amerikansk forskning flockar till Kina

  1. Kerstin

    Marcin:
    Om Europas länder inte hade varit så galna att man infört Euron och en enhetlig ränta så hade valutorna kunnat flyta och då hade varken Irland, Spanien eller Grekland råkat lika illa ut. Så det är inte frihet från valutastabilitet som är problemet, utan det är tvärtom.
    Det var samma sak i samband med fastighetskraschen i Sverige omkr.1990. Då hade svenska regeringar fått för sig att man skulle knyta valutan till EMU, ha ett fast penningvärde alltså, med ofantliga kostnader för svenska folket som följd, kostnader som vi inte hade betalat ens när det var dags för krisen 2008. Hade man låtit valutan flyta tidigare hade det troligen gått lite bättre.

    Fast egentligen var det väl en liten chockterapi som regeringarna kunde genomför pga krisen.

  2. Kerstin

    På begäran och utan ont uppsåt:
    Flockas till???

    Jag har bara hört “Flockas kring/runt” :-).
    Man “dras till” ngt.

  3. Marcin

    Klippt ur SR 14 mars 2010
    “Wen passade också på att slå tillbaka mot amerikanska och europeiska intressen som försöker pressa Kina att höja värdet på sin valuta. Yuanen anses ofta anses undervärderad, för att gynna kinesiska exportindustri. Men Wen sa att den kinesiska valutan ska hållas fortsatt stabil.
    Kina är världens största ägare av amerikanska statsobligationer och den kinesiske premiärministern uppmanade USA att garantera värdet på sin dollar.”

    Medan USA slutar rapportera M3 värdet för dollarn från och med 2007, så vägrar Kina att utsätta sin valuta för det flytande cirkus som västvärldens valutor deltar i.

Comments are closed.