Politik

WikiLeaks, krigsförbrytelser, News 2.0 och den nya mediavärlden

Ja vid det här laget har de flesta svenskar sett den fasansfulla videon som med all tydlighet visar hur USA:s Krig Mot Terrorismen utkämpas. Bl.a. har Ali Esbati tagit upp händelsen på sin blogg.

Det är så som Kriget Mot Terrorismen utkämpas, det är så som krig alltid har utkämpats och idag är det säkert bara Sten Tolgfors och Lars Björklund som fortfarande har den gammaldags romantiska synen på krig med gott mot ont, vajande fanor och leende civila som överöser de intågande befriarna med blommor.

Men historien med WikiLeaks läcka är del av en större omvälvning i mediavärlden, som Noam Cohen och Brian Stelter skriver i New York Times. Airstrike Video Brings Attention to WikiLeaks Site – NYTimes.com

By releasing such a graphic video, which a media organization had tried in vain to get through traditional channels, WikiLeaks has inserted itself in the national discussion about the role of journalism in the digital age. Where judges and plaintiffs could once stop or delay publication with a court order, WikiLeaks exists in a digital sphere in which information becomes instantly available. ‘The most significant thing about the release of the Baghdad video is that several million more people are on the same page, ‘ with knowledge of WikiLeaks, said Lisa Lynch, an assistant professor of journalism at Concordia University in Montreal, who recently published a paper about the site. ‘It is amazing that outside of the conventional channels of information something like this can happen. ‘

 

Länkar: WikiLeaks

[tags] Sociala medier, Web 2.0, social media, Twitter, bloggar, blogs, Craigs List, Silicon Valley, Facebook, Digg, Wikileaks[/tags]

4 thoughts on “WikiLeaks, krigsförbrytelser, News 2.0 och den nya mediavärlden

  1. Lennart

    Christer, Gregor: Bra fråga. Jag måste erkänna att jag själv endast har en vag aning om vad som är på gång där . USA har som bekant en militärbas där som spelar en mycket viktig roll för kriget i Afghanistan. Är det nån som har nån aning om vilka demonstranterna, som nu verkar ha tagit makten är?

  2. Gregor

    “Hur mycket vet ni i us om vad som sker i Thailand och Kirgisistan nu?”

    Jag hävdar att nyfikna och intelligenta amerikaner vet mer och mer. Lennart har t.ex. skrivit att under operation Gjutet bly förra året så surfade en ansenlig mängd amerikaner till brittiska sajter för att få veta sanningen.

Comments are closed.