Politik

Obamas nya fredsplan för Mellanöstern, mer framgångsrik än de två första?

Säga vad man vill om Obama men han ger inte upp i första taget. Bara det faktum att han fortfarande knegar på med sina fredsplaner i Mellanöstern efter att Benjamin Netanyahu gång på gång har utmanövrerat honom, och mot växande motstånd från den amerikanska kongressen, är imponerande.

Orsaken till att Obama inte ger upp är att chefen för det amerikanska Centralkommandot David Petraeus klart har sagt ifrån att USA aldrig kommer att kunna få slut på Kriget mot Terrorismen och vinna inflytande i den muslimska världen, eller konfrontera Iran, om man inte kan skapa fred i Mellanöstern. M.a.o. USA:s och Israels strategiska intressen skiljer sig nu åt och USA måste därför konfrontera den israeliska regeringen – eller leva med konsekvenserna av minskat inflytelse och fortsatt krig.

Helene Cooper skriver i New York Times om att Obama-regeringen nu bollar med tanken på att lägga fram sitt eget fredsförslag i Mellanöstern, något som arabvärlden och många amerikanska observatörer har bett Obama att göra sen han flyttade in i Vita Huser. In Quest to Break Mideast Stalemate, a U.S. Option Emerges – NYTimes.com

 

Länkar:Israel i CIA:s World Factbook

[tags] Israel, Västbanken, Palestina, Gaza, Benjamin Netanyahu,Obama Netanyahu, Obama fred i Mellanöstern, Obama Israel, Obama Palestine [/tags]