Politik

Är vi ensamma i universum? Silicon Valley och sökandet efter utomjordisk intelligens.

USA kunde ha haft värdens största partikelfysiklaboratorium, men år 1993 så stoppades Superconducting Super Collider av republikanska skattesänkande nyliberaler som inte kunde förstå varför man behövde betala miljardbelopp i skattepengar för något man redan kunde läsa i bibeln.

Om något datum kan anses som början till slutet för USA:s fall supermaktställning så är det 1993 när USA, till skillnad från EU, inte längre ansågs ha råd att forska om universums uppkomst. De acceleratorer som finns kvar i USA, som Stanford Universitys SLAC har inte längre de resurser som behövs för att forska om vad som skedde vid universums uppkomst under den stora smällen.

I Mountain View inte långt från NASAs anläggning vid Moffet Field ute vid San Franciscobukten ligger ett annat kosmologibesläktat forskningsinstitut, det privatfinansierade SETI Institute, som forskar om utomjordiskt liv.

Institutet har fått stöd från ett antal IT-ledare här i Silicon Valley och även från Microsoft, som David Packard, William Hewlett, Gordon Moore, Microsofts Nathan Myhrvold och den mest prominente finansiären, Paul Allen som var med och grundade Microsoft med Bill Gates.

Är vi ensamma i universum, det är en fråga som har engagerat många människor som sedan radioastronomin gjort det möjligt att lyssna på universum.

Den kände astronomen Paul Davies, som har skrivit många bra populärvetenskapliga böcker om universum, skriver en intressant artikel Wall Street Journal om sökandet efter utomojordiskt liv i universum: The Elusive Search for Aliens – WSJ.com

 

[tags] Taggar här, Utomjordisk intelligens, SETI, Peter Ward, Walter Alvarez, SLAC, CERN, Kosmologi, Universums uppkomst, Utomjordiskt liv[/tags]

One thought on “Är vi ensamma i universum? Silicon Valley och sökandet efter utomjordisk intelligens.

  1. Bosse

    Även om Paul Davies inte nämner det i sin artikel så är steget från mycket enkla livsformer upp till de enklaste djurarterna och därifrån till människan är så långt, komplicerat och osannolikt att vi mycket väl kan vara ensamma i universum.

    Jo men med tanke på den ofattbara mängd solsystem och planeter som finns därute känns det nästan mer osannolikt att vi skulle vara ensamma än motsatsen dvs. att det trots allt finns någon form av mer avancerade livsformer därute någonstans.

Comments are closed.