Politik

USA 2.0, kan USA verkligen komma tillbaks som supermakt?


Klicka på bilden.

Ja det var kul så länge det varade, USA:s ställning som världens enda supermakt började officiellt den 31:a December 1991 i och med att den gudlösa kommunistiska Sovjetunionen upplöstes.

Gud hade visat att han verkligen beskyddade USA och nu skulle den amerikanske hegemonin vara i, ja i all oändlighet om man fick tro de amerikanska neokonservativa, de svenska nyliberalerna, för att inte tala om de flesta amerikaner, som bara hade en vag aning om att det faktiskt finns en värld utanför USA:s gränser.

Den Kristna Högern jublade och den som eventuellt tvivlade på att den amerikanska livsstilen var gudabenådad behövde bara titta runt i det välmående USA där man kunde konsumera till man storknade, där skatterna var låga, alla var beväpnade till tänderna och ingen brydde sig om den sönderfallande infrastrukturen, den globala uppvärmningen eller ens miljöföroreningarna.

Men räkningen på den monumentala ekonomiska misskötseln kom snabbare än någon hade kunnat tro och efter mindre än 20 år så sade det bara PLAFS och hela den jättelika amerikanska ekonomin kollapsade i en enda jättekrasch.

Och sen började en grupp nya supermakter, de s.k. BRIC-länderna att knacka på dörren.

Det är mot de här bakgrunden som Daniel Gross skriver en märklig men tyvärr alltför typisk amerikansk hurra-vad-fan-vi-är-bra artikel i veckans Newsweek om hur USA nu är på väg tillbaks som världens enda supermakt och om det nya USA kommer att se ut: The Story of America’s Amazing Comeback – Newsweek.com

So what will our new economy look like once the smoke finally clears? There will likely be fewer McMansions with four-car garages and more well-insulated homes, fewer Hummers and more Chevy Volts, less proprietary trading and more productivity-enhancing software, less debt and more capital, more exported goods and less imported energy.

 

[tags] USA som supermakt, Wall Street, Hollywood, BRIC-lä
nderna, Supermakten USA, Kan USA komma igen, USA och omvärlden, Obama USA [/tags]