Politik

Kvinnofientligt i Silicon Valley? Varför ger sig så få tjejer in på IT och programmering?

Jag går på en hel del IT-mässor och datorkonferenser här i Silicon Valley och det är slående hur få kvinnor man ser.

Det är egentligen rätt underligt med tanke på hur viktiga sociala nätverk nu har blivit på IT-området och om det är något som tjejer sägs vara bra på så är det sociala nätverk.

Finns det tjejer på IT-området så sysslar dom mest med marknadsföring och personaladministration, men inom programmering så är dom betydligt mer sällsynta.

Orsakerna är diffusa om dom ens går att beskriva för på 1940-talet när programmering var ett lågstatusyrke så var alla programmerare kvinnor. Sen allteftersom männen flyttade in så flyttade kvinnorna ut. Det kan vara enkelt som att de flesta sociala nätverk som existerar på IT-området idag är mansdominerade, med vissa undantag som Witi.

Claire Cain Miller skriver i New York Times om hur svårt det är för kvinnliga entreprenörer att slå sig fram här i Silicon Valley trots den officiella frånvaron av könsdiskriminering: Why So Few Women in Silicon Valley? – NYTimes.com

 

Länkar:

[tags] Silicon Valley, Startupföretag, Riskkapital, Stanford University, Berkeley University, Palo Alto, IT, Google, Facebook, Twitter, Apple, Cupertino, Intel, Antitrustlagstiftning, Kvinnor i Silicon Valley, Tjejer i Silicon Valley, Kvinnor och IT i Silicon Valley[/tags]