Politik

Under tiden i Mellanöstern, askmåln över Gaza, Netanyahu tar Jerusalem, Obama kapitulerar

Photo: Hamde Abo Rahma från Mondo Weiss: Report from Bil’in: ’soldiers showed no discrimination with their firing, shooting directly at the faces of the protestors’

President Obama skulle alltså göra rätt för sitt fredspris genom att skapa fred i Mellanöstern. Nja, det blev inte riktigt så, i alla fall inte för palestinierna som nu får finna sig i att Benjamin Netanyahu lägger beslag på hela Jerusalem och att de israeliska bosättningarna på Västbanken måste kunna få “naturlig tillväxt”. Det säger ju sig självt. President Obama verkar nu helt ha svängt in på Netanyahus linje om att USA inte bör blanda sig i hur Israel hanterar palestinierna utan istället gå med på gemensam aktion mot Iran.

Försvarsminister Robert Gates har, som David E. Sanger och Thom Shanker skriver i New York Times, uppmanat till nya friska tag mot Iran: Gates Says U.S. Lacks a Policy to Thwart Iran

WASHINGTON — Defense Secretary Robert M. Gates has warned in a secret three-page memorandum to top White House officials that the United States does not have an effective long-range policy for dealing with Iran’s steady progress toward nuclear capability, according to government officials familiar with the document.

Several officials said the highly classified analysis, written in January to President Obama’s national security adviser, Gen. James L. Jones, came in the midst of an intensifying effort inside the Pentagon, the White House and the intelligence agencies to develop new options for Mr. Obama. They include a set of military alternatives, still under development, to be considered should diplomacy and sanctions fail to force Iran to change course.

Och som Toby Hamden skriver på Daily Telegraph så har Amiral Mike Mullen, chefen för den amerikanska militärstaben, har gått ut med ett högst tvetydigt uttalande om att ett amerikansk bombkrig mot Iran skulle stoppa deras atomprogram men att han endast ser det som en sista utväg när alla andra möjligheter är uttömda och att det hur som helst inte kommer att bli hans beslut: US top military official says strike against Iran would halt nuclear programme – Telegraph

Admiral Mike Mullen, chairman of the Joint Chiefs of Staff, speaking at a forum at Columbia University, said that attacking Iran was a “last option” but he made clear that military plans had been drawn up. “We in the Pentagon, we plan for contingencies all the time and certainly there are options which exist,” he said. Adml Mullen was speaking the day after Robert Gates, the Pentagon chief, warned President Barack Obama in a secret “wake-up call” memo that the White House has no effective policy for dealing with a nuclear Iran. The five permanent United Nation Security Council members, including Britain, and Germany are accelerating negotiations on a new round of sanctions against Iran over its nuclear programme.

Samtidigt har den israeliska regeringen försökt stoppa Obama-regeringens närmande till Syrien genom att anklaga Syrien för att smuggla vapen till Hezbollah.

´

 

3 thoughts on “Under tiden i Mellanöstern, askmåln över Gaza, Netanyahu tar Jerusalem, Obama kapitulerar

 1. Samir

  Jasså, när Salah’din tod över jerusalem skickade han endast ut de kristna som svor sin ed till europeiska kyrkan.
  De kritsna “folket” fick stanna kvar samt alla judar, men där börjde det arabiska styret över staden och sedan dess har judar varit i minoritet.. Ni har inget land för fasiken, precis som kurderna.. Ni kan allt sno er land, men aldrig förtjäna

 2. Masa

  Ralph, vet inte vad han pratar om. Jerusalem var historiskt dominerat av palestinska araber. Vid 1948 var majoriteten araber. Gå och läs någon seriös källa om ämnet än att hosta upp din propaganda och tafatta försök till ursäkter för att humanitär rätt inte gäller för Israel.

  Sedan, är jag inte så säker på om jag delar artikelförfattarens pessimism. Kanske Obama har vikt sig, men jag är inte så säker på detta.

 3. Ralph Haglund

  Man hoppas ju på att Obama snart kapitulerar och inte fortsätter att spela apa – han har lika effektivt som Bildt gjort sej omöjlig som medlare eftersom han från början uppfört sej som Abbas husslav. Redan för ett år sedan lovade Obama Abbas hälften av judarnas 3000-åriga huvudstad, som ALDRIG NÅGONSIN varit ara- bisk huvudstad! Man ser trots allt inte tidningarna skriva att araberna HAR RÄTT till nåt där (pga Jordaniens helt illegala attack och mördande eller bortförande av varenda jude i gamla stan 1948-67), utan enbart “de vill ha” som både Arafat och Abbas gnällde om som småungar som sett en slickepinne i ett skyltfönster.

Comments are closed.