Politik

Caligulas ögon och Marylin Monroes mun, Hillary Clinton, Obamas hårdföra utrikesminister

hillary.clinton.bad

Det finns kvinnor, och givetvis även män, som åldras med grace, stil och charm, men Hillary Clinton är tyvärr inte en av dom. Som Obamas hårdföra utrikesminister liknar hon mest den övergödde Napleon Bonaparte före slaget vid Waterloo, med läppstift, annars är skillnaderna minimala.

Michael Hirshs omslagsartikel i veckans Newsweek är knappast speciellt smickrande men inte desto mindre sann, Clinton är betydligt mer hårdför än Obama och står desutom betydligt längre till höger än presidenten, med oberäkneliga konsekvenser för USA:s utrikespolitik. Clinton var längre så gått som osynlig i Washington meddan Obama verkade sköta USA:s utrikespolitik från Vita Huset, men nu har hon alltså arbetat sig tillbaks i rampluset:How Hillary Found Her Groove With Obama – Newsweek.com

Clinton is now influencing policy more than she ever has, especially in close partnership with Defense Secretary Robert Gates. Subtly yet unmistakably, her somewhat greater hawkishness is beginning to show up in policy. While Obama’s no slouch at showing displeasure himself, he’s depended on Clinton to hammer Iran (which is becoming a “military dictatorship,” she recently declared, setting the administration’s new tough tone), and to harangue Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu over his defiance of U.S. demands for a settlement freeze.

 

Länkar:

[tags] Hillary Clinton, USA:s utrikesminister, Clinton Obama, Obama US foreign policy, USA:s utrikespolitik, State Department [/tags]