Politik

Gräsrötterna och Chrome, ett nytt supersnabbt operativsystem för datormolnen växer fram.

flow

Det traditionella operativsystemet kommer i en låda med DVD-skivor fyllda med alla sorters möjliga, löjliga och omöjliga program som man sen installerar på sin dator tills det knappast blir någon plats alls kvar.

Vilket är varför jag har en 500 GB extern USB-disk kopplad till min bärbara dator i en navelsträng som aldrig får brista.

Men IT-världen genomgår just nu en historisk revolution och Googles nya öppna kod-operativsystem Chrome, inte att förväxla med Googles webbläsare med samma namn eller dess operativsystem för pekskärmsmobiler, Android, kommer att bli något helt nytt, en helt ny slags inkörsport till datormolnen där alla program väntas ligga i datormolnen.

När Google släppte beta-versioner av Chrome under namnet Chronium så var det mest för att få litet reaktioner från utvecklare världen över. Vad man inte hade väntat sig var att legioner av entusiaster skulle ladda ner Chromium och utveckla sina egna versioner av Chromium, versioner som faktiskt redan är användbara.

Den mest populära och funktionella har skapats av Liam McLoughlin, en blott 17-årig programmeringsentusiast i Manchester i England, som går under namnet “Hexxeh.”

Brad Stone skriver i New York Times om Chromium och hur gräsrötterna Ping – Into the Cloud – A Head Start on Google’s Chrome OS – NYTimes.com

 

Länkar: Chromium OS hemsida

[tags] Web 2.0, bredband, Java, Webben, Internet, Datorer, mobile Internet, PHP, MySQL, LAMP stack,Chrome Chromium Flow, Hexxeh Flow Chromium, Hexxeh Flow, netb ook datormolnen[/tags]