Politik

Silicon Valley kalvar, IT-städer växer upp på helt oväntade platser i USA

Boise i idaho

Allteftersom IT-teknologin utvecklas så förändras också förutsättningarna för de klassiska IT-städerna världen över. Silicon Valley, Research Triangle Park, Austin, Kista, Bangalore för att ta några av de mest kända exemplen, byggdes i en tidsålder när startupföretagen behövde hundratals miljoner i investeringar och riskkapital för att inte tala om gigantiska datacentraler och tusentals anställda. Det var därför man byggde IT-städerna som kopior av de gamla stålverkstäderna i Mellanvästern med gigantiska stålverksliknande byggnader för datahallarna och IT-ingenjörerna, som ofta var tio år äldre eller mer än dagens unga IT-entreprenörer. Kopior av det tyska Ruhrområdet om man så vill.

Idag, tack vare Web 2.0-teknologin, datormolnen och den mobila webben så kan IT-företag startas av ett par tre fyra unga IT-programmerare som kan jobba hemma i våningen med uppkoppling till servrar i datormolnen och med mycket begränsat riskkapital.

Så IT-städer kan idag skapas var som helst, något som man har sett här i USA där Seattle och SoMa-distriktet i San Francisco plötsligt har blivit nästan lika inflytelserika som Silicon Valley.

Men nu kommer en helt ny generation av små IT-städer på att växa upp på de mest oväntade platser i USA, som Boise i delstaten Idaho, Boulder i Colorado och här kommer den verkliga chocken, den helt sönderslagna staden Youngstown i rostbältet i Ohio.

Economist skriver om hur Boise i Idaho nu håller på att utvecklas till en IT-stad: Lexington: In praise of Boise | The Economist

There is a lot of space in Boise. A 25-mile green belt runs through the city. The nearby foothills are latticed with biking trails. At 3,000 people per square mile, the population density is less than a twentieth of Manhattan’s. Yet although Boise is remote ‘the nearest big city is 340 miles away ‘it is no backwater. Since 1978 it has been home to Micron, a large semiconductor firm. (The local potato billionaire was an early investor, leading to inevitable jokes about the shift from chips to microchips.) A cluster of high-tech start-ups has appeared. Surprisingly, between 2005 and 2007 Idaho generated more patents per worker than any other state.

 

3 thoughts on “Silicon Valley kalvar, IT-städer växer upp på helt oväntade platser i USA

 1. Lennart

  Bossar: Idaho är väl mest förknippat med potatis, USA:s Irland om man så vill, som ju idag också har blivit ett IT-Mecka. Det kanske finns ett samband mellan potatis och IT 🙂

 2. Bosse

  Hmm Boise i Idaho är en del av USA som jag inte har så stor koll på. Googlade lite på Boise och läser ur Wikipedian:
  “Boise är huvudstad i den amerikanska delstaten Idaho med en yta av 165,7 kilometer² och en befolkning, som uppgår till cirka 201 287 invånare (2006). Med alla förorter inräknade bor 635 450 invånsre i Boise.”

  Ojdå 635 450 innevånare förstäder inräknade låter nästan väl mycket tycker jag. På min karta – visserligen några år gammal men ändå – ser Boise ut som en liten flugskit och definitivt inte som en halvmiljonersstad ens med förorter inräknade. Undrar hur mycket man kan lita på uppgifterna i Wikipedian egentligen?

  Idaho är väl annars en delstat man mer förknippar med skogsarbetare och cowboys än med IT-satsningar, men kul att det rör lite på sig även i USA. Kan USA förändras är ingenting omöjligt.

Comments are closed.