Politik

Ryssen kommer till Silicon Valley, missar Sverige båten till det nya Ryssland?

Sankt Petersburg

Rysslands president Dmitrij Medvedev kan komma att bli något av en ny Peter Den Store. Precis som den berömde tsaren så vänder sig Medvedev nu västerut för att lära, bl.a. från Silicon Valley.

Ellen Barry skriver i New York Times om Medvedevs kommande resa till Silicon Valley: In Czar Peter’s Footsteps – NYTimes.com

Next month, in California, President Dmitri A. Medvedev will spend a day acquainting himself with Silicon Valley, the template for a new scientific city that the government is building outside Moscow. And increasingly ‘ as sketched out in a Foreign Ministry working paper leaked to Russian Newsweek this month ‘ policymakers are airing a new principle: Russia needs alliances with the West if it hopes to modernize. The impulse is no surprise. In recent months, Moscow has acknowledged the Soviet massacre of Polish officers at Katyn 70 years ago; invited NATO troops to march in Red Square; and offered cautious support for sanctions on Iran. Alongside those gestures, Russia is pursuing economic goals like visa-free travel arrangements with the European Union and admission to the World Trade Organization.

Ryssland har en lång lärdomstradition, ligger mycket långt fram på IT-området där bl.a. den ryska sökmotorn Yandex nu har börjat tävla med Google och Microsofts Bing. Som “R”-et i BRIC-länderna är Ryssland en av de ekonomiska stormakter som kommer att konkurrera och ta över när USA:s inflytande minskar i världen.

 

2 thoughts on “Ryssen kommer till Silicon Valley, missar Sverige båten till det nya Ryssland?

Comments are closed.