Politik

Efter Ship to Gaza-massakern, ett år efter Kairo-talet, Obamas cyniska dubbelspel i Mellanöstern


[print_link]

Ett år efter sitt historiska tal i Kairo om hur USA skulle nå ut till den muslimska världen och stifta fred i Mellanöstern framstår president Obama idag som en cynisk, manipulativ och opportunistisk politiker som utan att blinka säger en sak men sen gör det rakt motsatta.

Istället för att sätta handling bakom orden om fred så har Obama inte vågat utmana den sin klientstat Israel eftersom han inte vill riskera sina goda relationer med den mäktiga pro-israeliska AIPAC-lobbyn här i USA.

Han har visar sig helt blind och döv för de kollektivbestraffade palestinierna i Gaza och vad som är ännu värre, Obamas “fredsplan” har aldrig omfattat Gaza-borna. När EU och FN-chefen krävde en internationell utredning av massakern på Ship to Gaza så insisterade Obama-regeringen omedelbart på att den enda myndighet som man litade på att utföra en objektiv utredning var – Netanyahu-regeringen.

Och medan EU snabbt gick ut med en erbjudan att ta över gränsbevakningen i Gaza för att lätta på svälten för Gazaborna så fortsätter Obama-regeringen utan så mycket som ett andetag att hjälpa Egyptens diktator Husni Mubarrak att bygga färdigt den nya USA-finansierade järnridån mellan Gaza och Egypten, som George Baghdadi skriver på CBS News: A New “Iron Curtain” Along Gaza

The installation of the 10-kilometer-long, 30-meter-deep barrier started physically last November, and it may be months before it is finished. Sealing the underground links would further throttle the Gazan economy and finally cut off Gaza’s main link to the outside world.

Egyptian officials initially would not discuss the $500 million project, and still decline to provide details.

Hundreds of people have gathered outside the Egyptian embassies in Amman, Beirut, Yemen and elsewhere over the past few months to condemn the Egyptian decision. Some burned photos of Egyptian President Hosni Mubarak with a Star of David stamped on his forehead.

EU har vänt bort blicken och överlåtit “fredsarbetet” till Obama, en man som om något är den minst lämpade att stifta fred mellan sin klientstat Israel och Palestinierna, något vi redan har nog med bevis på efter ett helt bortkastat år av misslyckat “fredsarbete” som bara har visat världen att president Obama saknar ballar och varken vill eller vågar gå emot Netanyahu-regeringen.

Economist skriver om hur massivt stödet för Israel fortfarande är i Kongressen:America and Israel: Not quite as it was | The Economist

As ever, domestic politics have played a part in shaping Mr Obama’s responses. Israel’s friends on Capitol Hill have pushed back hard since the March spat. A letter affirming the value of a close relationship with Israel was signed by 334 of the 435 members of the House, and a similar one by 76 of the 100 senators. Despite the emergence of J Street, a feisty and doveish pro-Israel lobby, AIPAC, the American Israel Public Affairs Committee, has far more muscle and is not afraid to flex it.

76 av 100 senatorer är faktiskt något lägre än väntat.

Vad som nu kommer att hända är att Obama och Netanyahu kommer att lägga fram en plan för att återställa Status quo ante, alltså situationen som den var före Ship to Gaza-massakern. Israel ska behålla kontrollen över blockaden av Gaza men man ska samtidigt tillåta aningen mer hjälpsändningar.

Sedan hoppas man avföra Gaza från dagordningen så att man kan återgå till Obamas “fredsplan”, alltså att prata, prata prata om en separatfred mellan Israel och Västbanken på Israels villkor.

 

Länkar:Israel i CIA:s World Factbook

[tags] Israel, Västbanken, Palestina, Gaza, Benjamin Netanyahu, Budrus , Israeli-Palestinian Conflict , Nonviolence , Palestine , West Bank , World News,Salam Fayyad,Mahmoud Abbas, Palestinamuren, Israelmuren,Israels barriär på Västbanken, Avigdor Lieberman, Tzipi Livni, Ship to Gaza [/tags]