Politik

USA:s mjuka makt, amerikanska tvåloperor ger vika för latinamerikanska telenovelas

Det är först på senare tid som begreppet mjuk makt har blivit populärt, skapat av Harvardakademikern Joseph Nye i sin bok Bound to Lead: The Changing Nature of American Power från 1990.

USA:s mjuka makt efter Andra Världskriget har varit rent förkrossande, till stor del tack vare Hollywoods aggressiva marknadsföring av “den amerikanska modellen”.

Här har den amerikanska tvåloperan spelat en stor roll, med sin ofta dramatiska men ändå idealiserande bild av det amerikanska samhället.

Men tvåloperorna förnyades aldrig och dess målgrupp, husmödrarna blev förvärsarbetande.

Nu, som Susan Froetschel skriver på Yale Global Online, så har telenovelas, en latinamerikansk version av tvåloperan lyckats med det omöjliga, att modernisera den amerikanska tvåloperan och konkurrera ut den amerikanska förebilden och därmed börjat nagga den amerikanska mjuka mediamakten i kanterna: Move Over US Soaps, Telenovelas Seduce the Globe | YaleGlobal Online Magazine

 

Länkar:

[tags] Media, Soap Operas, Telenovelas, USA:s mjuka makt, US Soft Power, Amerikansk TV [/tags]

4 thoughts on “USA:s mjuka makt, amerikanska tvåloperor ger vika för latinamerikanska telenovelas

 1. H2

  Så klumpigt av mig att lägga in precis samma link. Suck.
  Jag är en dåligt TV-tittare så själv har jag liten eller ingen kunskap om Telnovela. Dock har jag en brokig bekantskapskrets, jag till hör de som är positiv till multikulturella samhällen 🙂 Främst bland hispanics kommer detta upp som samtalsämne ibland och jag har suttit som ett frågetecken, speciellt som min spanska är mycket begränsad. Jag vet att många följer dessa serier som i allafall har ett slut någon gång.
  Själv följer jag inte vare sig ngn TV-serie eller såpopera. Däremot om jag lyckas få tag i en HEL serie på DVD kan jag tänka mig titta.
  För något år sedan fick jag tag på Hedebyborna och den är klart sevärd fortfarande.

 2. lennart

  H2: Du menar länken 🙂 Kul att du känner till om Telenovelas. Jag måste erkänna att jag aldrig hade hört talas om dom innan jag läste den där artikeln. Översätts dom till andra språk eller är dom alla på spanska?

 3. gefhjon

  Telenovelas ???
  Har aldrig hört talas om det i Sverige och någon konkurrens från Indien eller Kina är inte att drömma om här men så ser vi också bara på Amerikanska Tv-serier och några enstaka svenska 🙁

Comments are closed.