Politik

Kommer fotbolls-VM i Sydafrika att öppna upp USA för mer utländskt inflytande?

När missanpassade kristna extremister i Europa sökte sig bort från upplysningstidens Europa på sexton- och sjuttonhundratalet så var det till Nordamerika man sökte sig. Där skulle man bygga ett nytt, medeltida gudfruktigt samhälle på de milsvida prärier som man med våld stal från det stenåldersfolk som redan bodde där.

Den nya världen, egentligen den gamla medeltida kristna världen, skulle ha så litet med Europa att göra som möjligt och så har det också förblivit. USA håller sig fortfarande isär från resten av världen. När man spelar i “World Series” så är det t.ex. ett helamerikanskt baseballevenemang.

Medan resten av världen spelar fotboll så har amerikanerna sin egen version av fotboll, som mest liknar vad resten av världen kallar rugby.

Och när resten av världen spelar fotboll så insisterar amerikanerna med en halsstarrighet som övergår allt förnuft att kalla det “soccer”.

Men fotbollen håller inte på att dö ut, snarare tvärt om, och under de senaste decennierna har fotbollen faktiskt även trängt in i USA. Huvudorsaken är en organisation för barn som heter AYSO där mina barn har spelat med och där hundratusentals amerikanska barn lär sig att spela fotboll.

Bill Saporito i Time skriver om amerikanernas ambivalenta attityd till fotboll: American Fans: Soccer’s Rising Popularity in U.S. – World Cup 2010 – TIME

 

Länkar:

[tags] Fotbolls-VM, USA mot England, Fotboll i USA, USA socker, Sport i USA[/tags]

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt,
SvD – Mest kommenterat,hd.se – Startsidan