Politik

Obama mot Svanberg, kan presidenten överleva oljekatastrofen?

Deep Water Horizon-katastrofen, en av USA:s genom tiderna största naturkatastrofer, har vuxit dag för dag, vecka för vecka och hotar nu president Obamas hela framtid.

Det står klart att Obama-regeringen underskattade katastrofens omfattning, precis som president Bush under Katrinakatastrofen år 2005. Krisen har försvagat presidenten, som har tvingats ställa in utlandsresor och politiska åtaganden för att hantera krisen. Nja det stämmer inte riktigt, för att det ska synas att han hanterar krisen är en bättre beskrivning.

För vad det här handlar om är i första hand ett alltmer desperat försök att föra fram bilden av president Obama som krislösaren och beslutsfattaren. En Presidenten som alla amerikaner kan lita på och som nu gör sin fjärde resa till det krisdrabbade Louisiana; som i morgon ska hålla ett tal till nationen om krisen, nära två månader efter explosionen på oljeplattformen. Något som visar hur allvarligt president Obama och hans rådgivare nu ser på krisens politiska konsekvenser, litet mer än fyra månader före kongressvalen i november.

Helene Cooper och Henry Fountain skriver i New York Times om Visiting Gulf, Obama Vows to Press BP on Spill Claims – NYTimes.com

 

Länkar:www.whitehouse.gov

[tags] President Obama, Barack Obama, Vita Huset, Breaking News, Political News, White House, Amerikansk Politik, Deep Water Horizon-katastrofen, Obama, Obama Svanberg, Svanberg Oljekatastrofen [/tags]

2 thoughts on “Obama mot Svanberg, kan presidenten överleva oljekatastrofen?

  1. Bertil Wennergren

    Om jag har fattat rätt så vill Republikanerna snarare begränsa BP:s ansvar och summorna som BP eventuellt ska punga ut med. Det är ju på en gång vannsinne och förutsägbart republikanskt, men vart kan det leda i slutändan? Kan Demokraterna använda detta som slagträ i debatten och därigenom slå tillbaka Republikanernas (och tepåsarnas) offensiv? Hur många amerikaner kan idag rösta på ett parti som inte vill köra ner BP i en köttkvarn?

Comments are closed.