Politik

Bröllopet: Victoria och Daniel som skattefinansierade megastjärnor, representerar dom verkligen Sverige?

[print_link]

Psst, köp inte BP:s aktier.

Är kungen och hans familj, främst då Victoria och Daniel, verkligen bra representanter för morgondagens Sverige? Är dom verkligen “i tiden?”.

Ja varför har vi en kungafamilj egentligen, vad sysslar dom med hela dagarna?

Kungens uppgifter enligt regeringsformen är som bekant synnerligen enkla: Så här står det på kungens egen hemsida:Kungens uppgifter av:

(1. Konungen är rikets statschef)
2. Han leder den särskilda konselj som sammanträder vid regeringsskifte, (liksom de regelbundna så kallade informationskonseljerna med regeringens ledamöter).
3. Han öppnar årligen riksmötet.
(4. Han är ordförande vid sammanträde med Utrikesnämnden.)
(5. Han är främste representant för den svenska försvarsmakten.)
(6. I sin funktion som rikets främste representant i förhållande till andra länder ackrediterar Kungen utländska ambassadörer. )

Jag har satt alla triviala uppgifter inom parentes. Men det är farligt att underskatta kungen, för han är egentligen den störste och inte minst fräckaste nydanaren av alla kungar sedan 1800-talet. I istället för att sitta och hänga på Noppes och skjuta en massa älgar mellan de årliga invigningarna av riksdagen så har kungen helt fräckt förvandlat sig själv och sin familj till Sveriges största skattefinansierade PR-firma. Och det är inte litet pengar det rör sig om.

Svante Lidén i Aftonbladet har alla detaljer: Jag vill ha mycket mer pengar” hoppas på löneförhöjning Kung Carl Gustaf får 87 miljoner om året av riksdagen och har en förmögenhet på 257 miljoner. Men han tycker inte att pengarna räcker. Kungen är inte nöjd med 87 miljoner kronor per år. Kungen vill ha mer pengar. Skattebetalarnas miljoner räcker inte. – Självklart inte, jag skulle vilja ha ännu mer, säger Carl Gustaf.

Men kungen tycker inte att pengarna räcker.
– Det är klart att det ser jättemycket ut. Men jag är ju inte ensam. Vi är över 200 anställda och vem som helst kan kan räkna ut vad det kostar.
I de 87 miljonerna ingår kungafamiljens årliga apanage på 44 miljoner. De pengarna ska användas till kungens representation och privata konsumtion.
Om majestätet tycker att skattebetalarna bidrar med för mycket?
– Självklart inte, jag vill ha mycket mer.

Men behöver vi verkligen en helstatlig PR-firma? Det står ingenting i författningen om att kungen ska göra PR för Sverige, inte ett ord. Det är sånt som vi har Svenska Institutet, H&M, Ikea och Stieg Larssons böcker till.

Kungens PR-verksamhet är inte lönsamt, allra minst sedan han helt förbluffande fick regeringen att gå med på att skattefinansiera hela den kungliga familjen plus en jättestor personlig stab till en årlig summa av 87 miljoner! Hur pengarna används har riksdagen ingen insyn i.

Såhär skriver Olle Wästberg i ett av sina nyhetsbrev om kungen:

Gör kungen någon nytta?

Kungen har hyllats i tidningar och av politiker i samband med invigningen av världsutställningen i Shanghai. Eftersom jag både sysslat med bilden av Sverige och varit med på statsbesök och officiella besök fick jag frågan i Sveriges television om det stämmer……

I USA, som är en fungerande marknadsekonomi (och där man dessutom är stolta över att vara en republik), öppnar inte kungahuset många dörrar. Däremot lockar de kungliga till t ex välgörenhetstillställningar på ett sätt inte en president skulle göra. I centralstyrda statshandelsländer är det av stor betydelse att nå fram till rätt beslutsfattare – och då är det inte sällan lättare med just en kung.

Kanske är det logiskt: Diktaturer tycker ju inte det är konstigt att statschefen inte är folkvald.

Kungen har alltså lyckats med det helt otroliga att få skattebetalarna att finansiera hela sin familj som sannerligen inte lever blygsamma liv. Istället för att som alla andra föräldrar i landet och världen pusha på för att barnen skulle få en bra yrkesutbildning och framgångsrika karriärer, så ordnade kungen det så att de istället får leva på stadsbidrag, en a-kassegräddfil, livet ut!

Och kungabarnen verkar inte ha haft det minsta intresse av att stå på egna ben. Victoria är idag fyllda 32 och saknar till skillnad från så många andra i hennes samhällsskikt, förunderligt nog akademiska meriter. Hon tog studenten 1996, alltså för hela 14 år sen och har sen, enligt Wikipedian, studerat ett år vid Université Catholique de l’Ouest i Angers i Frankrike och två år vid Yale University i USA. Men på Yale gick hon inom parentes på en speciell linje och inte som ordinarie student och hennes studier ledde heller inte till någon examen. Hösten 2004 läste hon också en B-kurs i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Vad har hon gjort under de resterande 10+ åren, och vem betalar Jo det senare är enkelt, det har skattebetalarna och det är egentligen rätt underligt att ingen verkar ha reagerat på att kungen har lyckats driva igenom att hela hans familj ska finansieras av skattebetalarna.

Det där med kungabarnens sporadiska utbildning går f.ö. som en röd tråd för dom alla:
Prins Carl Philip har, fyllda 31, enligt Wikipedian tydligen inte arbetat en dag i sitt liv

Han tog studenten 1999. År 2006 avslutade Carl Philip en tvååriga utbildning på Forsbergs Skola i Grafisk design & Reklam…. Under våren 2009 började han studera vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp,

Märk att prinsen tog studenten 1999 och sen sex år senare avslutade han en tvåårig utbildning i grafik och sen tre år senare påbörjade nya studier.

Prinsessan Madeleine har, igen enligt Wikipedian, studerat men heller aldrig skaffat sig ett jobb. Så kungabarnen som ju knappast är barn längre tänker tydligen leva på skattebetalarnas pengar livet ut.

 

[tags]Kungahuset, Prinsessbröllopet, Republikanska Föreningen, Swedish royalty, Swedish King, Republik nu, Republik Kungahuset, Kronprinsessa Victoria, Prins Carl Philip, Drottning Silvia, Prinsessan Medelaine Florida, Victoria och Daniel[/tags]

2 thoughts on “Bröllopet: Victoria och Daniel som skattefinansierade megastjärnor, representerar dom verkligen Sverige?

  1. Ritschard Swahnaas

    “Victoria har fått kritik för att hon, trots att hon har pryat på UD, ändå bjöd in Kim Jong Ils ambassadör och en mängd andra diktaturrepresentanter till sitt bröllop.” Ja – men det är väl bra? Då kan ju DU få en chans att krama dom – eller åtminstone få hylla dom…!

Comments are closed.