Politik

Döda idéer förhindrar USA:s utveckling: Matt Miller, The Tyranny of Dead Ideas

[print_link]


Klicka på boken

Någon svensk idéhistoriker eller sociolog, om det fortfarande finns sådana, borde skriva en bok om det tyranni som USA-begreppet och amerikanska idéer i allmänhet har utövat över Sverige under de senaste hundra åren. En svensk version av E.M. Butlers nu klassiska The tyranny of Greece over Germany.

Matt Miller har lyckats med det som antagligen ännu är omöjligt i Sverige, nämligen att sätta fingret på ett antal idéer som är allmänt vedertagna i USA men som måste förkastas om USA ska kunna gräva sig upp ur den mycket djupa grop som landet för närvarande befinner sig i.

Matt Miller skriver om sin bok på den amerikanska tankesmedjan Center For American Progress, som står president Obama nära: The Tyranny of Dead Ideas
Letting Go of the Old Ways of Thinking to Unleash a New Prosperity
:

our leaders have failed to prepare us for what lies ahead because they are in the grip of a set of “dead ideas” about how a modern economy should work. They wrongly believe that

 

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,
Politiken.dk Seneste nyt
[tags]Matt Miller, The Tyranny of Dead Ideas, USA, USA:s inflytande på Sverige, Sverige och USA[/tags]

4 thoughts on “Döda idéer förhindrar USA:s utveckling: Matt Miller, The Tyranny of Dead Ideas

 1. roger

  calle: en extremt trångsynt blogg. Har svårt att tro att Lennart uppskattar den heller, måste varit ett slentrianmässigt tackande från hans sida.

 2. Lennart

  Calle: Tack för tipset, kände inte till den bloggen!

  Björn: Tack för bra tips, ska se om den går att få tag på. Just att sossarna var väldigt pro-amerikanska fram till 1970-talet och Palme och Vietnam är något man lätt glömmer idag.

 3. Björn Nilsson

  Angående din första fråga så finns det en bok som täcker en del av perioden: Americanitis : Amerika som sjukdom eller läkemedel : svenska berättelser om USA åren 1900-1939 av Martin Alm. Några år sedan jag läste den, men har för mig att den täcker olika aspekter – ibland är det högern i Sverige och ibland vänstern som gillat/ogillat USA.

  Läste just några artiklar om hur statsskulden hanterats i tidigare skeden i USA, och det verkar vara en princip från revolutionen och framåt att folk inte vill betala skatt, men däremot lånar man gärna pengar för att föra krig. Tidigare har man lyckats betala av dem, men nu verkar USA ha gått för långt och borde väl egentligen utsättas för en ekonomisk uppstädning i stil med vad Internationella Valutafonden gör i u-länder. Det räcker inte att fråga vad diverse Founding Fathers skulle ha gjort för över 200 år sedan. Kanske dags att rådfråga några Founding Mothers?

 4. Calle

  Missa för allt i världen inte denna svenska journalists träffsäkra samtidsanalys. Krönikorna finns här:

  http://www.korta.nu/jc

  Hade hennes penna varit ett svärd hade huvuden rullat i svensk politik! Hon är, mig veterligen, den första svenska journalisten som törs lämna den politiskt korrekta mittfåran.

Comments are closed.