Politik

Det här kan inte vara sant, har kungen verkligen sin egen torpedbåt??

Det här är inte kungens torpedbåt, den är säkert betydligt större och dyrare och inte minst tyngre bestyckad.

Jag tittar i almanackan men det är inte den första april. Tydligen äger kungen som Mikael Hellmyrs skriver i Svenska Dagbladet, sin alldeles egen torpedbåt, en del av vad som tydligen är kungens egen krigsmakt: Kungens båt störde trafik | Inrikes | SvD

“ Vi hade störningar på båtarnas nödanropskanal, VHF och polishelikoptern Frivillig personal från sjöräddningssällskapet fick rycka ut och borda båten. Vi pejlade signalen som visade sig komma från torpedbåten P46 som tillhör kungen,

 

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,
Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl

[tags] Kungahuset,Bernadotte, Prinsessbröllopet, Varumärket Sverige, Varumärket Sverige i USA, Kungen och USA, Kronprinsessan Viktoria och USA, Kronprinsessan och USA, USA och Kungen, Kungahuset och USA, President i Sverige, Rojalister i Sverige, Swedish royal family, Royal wedding Sweden, Swedish royal wedding, P46, Kungens torpedbåt[/tags]

24 thoughts on “Det här kan inte vara sant, har kungen verkligen sin egen torpedbåt??

 1. Nilx

  Jag kollade på två Svenska torpedbåtar som var till salu ca 2001 för 100 000 vardera.

  Borde ha köpt och laddat med torpeder för att bränna av landsfientliga bloggare med historieförakt.

 2. Björn

  Jag blir så trött på alla som förfasar sig över saker de inte begriper ett dyft av. Var står det något om buskörning? Det som hänt är att en VHF-radio av någon anledning låst sig i läge “sändning” och blockerat radiotrafiken på den inställda frekvensen. Då hör man heller inga anrop på radion och kan därför inte veta att man skickar ut bärvåg i luften. Detta händer ofta på vanliga fritidsbåtar, men nu råkade det vara “Kungens MTB” och då går drevet minsann.

  Kungen köpte T46 när den låg ute till försäljning som överskott, enbart i syfte att bevara en liten del av det marinhistoriska kulturarv som annars skulle ha försvunnit. Så fort det rör sig om militär materiel tycker kulturmaffian att den hellre ska förstöras än bevaras till eftervärlden på museum. Gudskelov finns frivilliga krafter som arbetar ideellt med att kunna visa upp den här sortens materiel i så ursprungligt skick som möjligt och helst fungerande. Det finns en kanon, 2 kulsprutor och 2 torpedtuber på T46. Alla dessa vapen har gjorts obrukbara och finns bara för att bevara originalutseendet. Att ens tro att Kungen har en egen skarp vapenarsenal är ju så dumt att klockorna stannar.

  1. Lennart

   Björn: Tack för en utförlig kommentar, intressant! Kul också att bli förknippad med kultur, för första gången i livet. Min mamma kommer ett bli väldigt stolt.

  1. Lennart

   Du menar Daniel Westling-Bernadotte, Hertig av Västergötland, Greve av Ockelbo och Bora Bora?

 3. Hans

  Varför så upprörd? Är det på grund av Din okunskap Du är upprörd?
  Kungen har för egna pengar köpt en av flottans gamla utrangerade torpedbåtar.Skattebetalarna har inte bidragit med några pengar. Torpedbåten är avväpnad, finns alltså inga vapen ombord. Båten är ett museiföremål. Och Kungen har gjort en kulturgärning som köpt och bevarar det gamla fartyget som flottan inte hade råd att ha kvar!

  1. Andreas

   Kungen har inga egna pengar. Hur sjutton kan man ens få för sig att han skulle ha det?!?!!?!?!?

   Kungens förmögenhet har byggts upp genom skattepengar.

   Varenda krona han har i fickan härstammar från skattepengar som betalats ut till hans familj under århundraden vilket är det han byggt upp sin förmögenhet på.

   1. Lennart

    Andreas: Det är onekligen en intressant fråga. 1) Hur stor är kungens privata förmögenhet och 2) hur har han byggt upp den? Tydligen mest genom investeringar men varifrån kommer startbeloppet?

 4. Örjan

  Han är ju Admiral i Svenska Flottan och högste befälhavare för Sveriges väpnade styrkor (underställd regeringen, lite osäker på den praktiska betydelsen) samt hedersadmiral i HMS Royal Navy så lite båtar lär han väl ha.

  1. PS

   Kungen är amiral inte admiral. I och med 1974 års regeringsform så har regeringen högsta befälet över försvaret och därefter kommer ÖB.

   Kungen har samma grad som ÖB men han är ju lika lite försvarschef som en liten pojke i polis-tshirt är polischef.

   Knugens militära grader är enbart en liten klapp på huvudet; “dutti’ pojke, här är lite glitter, se nu till att inte störa de vuxna när de jobbar!”.

   1. Lennart

    PS: Undrar om knugen kan simma? Måste inte alla amiraler kunna simma? Har han avlagt simborgarmärket? Har han båtkörkort?

 5. Robert

  Nej, det kan inte vara och är så klart inte sant att kungen har ett bestyckat örlogsfartyg. Kungen ägeren museibåt, T46. Hon togs ur tjänst 1975 och är givetvis obestyckad. T46 ingår i veteranflottiljen som drivs av frivilliga krafter som vill bevara en del av det svenska maritima arvet. Några skattepengar går inte till detta utan föreningen finansierar sig själv. Bland annat genomförs då och då uppdragskörningar med de gamla fartygen vilket brukar vålla vederbörlig uppmärksamhet. Läs gärna mer på http://www.veteranflottiljen.se.

 6. gerhard nilsson

  Hur gör en helikopter för att beordra ett fartyg att stoppa? Har sådan order givits? Är det inte mera sannolikt att helikopterns besättning inte fick fram något meddelande alls?

  1. Lennart

   Gerhard: Eftersom torpedbåten har hemligt nummer så fick man borda den. Orsaken till att numret är hemligt är antagligen för att förhindra att kungens alla beundrare ringer upp och vill få sig ett snack.

 7. Kurt

  Om du söker efter torpedbåt T46 så finner du en hel del skvaller om torpedbåten. Det hade ju varit intressant att få veta vilka som befann sig ombord och vägrade lyda order att stanna.

 8. calvin

  Det är ingen nyhet att kungen har den gamla utrangerade T46, vilket är ett museifartyg. Frågan “Får han torpederna gratis eller betalar han marknadspriser?” är bara skrattretande och visar på ren dumhet vilket ofta speglas hos folk som är fientligt inställda till Sverige och det svenska.

 9. Erik F

  Båten (T46 och inte P46. P används som prefix för patrullbåtar) är att räkna som ett museiföremål. Utrangerades 1984 och ägs numera av kungen. Förstår inte vad som är upprörande med just det. Sen är ju buskörningen helt förkastlig oavsett förare.

  Här finns mer info om båten samt några bilder en bit ner på sidan:
  http://www.tugboatlars.se/MTB.htm

Comments are closed.